Dostupni linkovi

Marković i Brnabić o Zakonu o slobodi veroispovesti


Ana Brnabić i Duško Marković, arhivska fotografija
Ana Brnabić i Duško Marković, arhivska fotografija

Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je danas novinarima u Poznanju da je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić razgovarao o Predlogu Zakona o slobodi veroispovesti koji je izazvao oštre kritike Srpske pravoslavne crkve, ali i zvanične Srbije.

Na pitanje novinara da li je imao vremena da razgovara sa premijerkom Srbije povodom ovog zakona, Marković je odgovorio da joj je rekao da ne postoji razlog zbog kojeg bi došlo do konfrontacije Srbije i Crne Gore.

"Bilo je prilike da razgovaram sa njom o tome. Koleginica Ana me pitala o čemu se radi. Rekao sam joj da se radi o pripremi zakona kao programskoj i ustavnoj obavezi Vlade zasnovanoj na standardima i principima ne samo nacionalnog zakonodavstva već i Saveta Evrope. Crna Gora nema novi zakon o verskim slobodama i veroispovesti od 1977. godine. Nema razloga da na tom pitanju postoji konfrontacija dve države", naveo je Marković.

On je dodao da je sklopljen dogovor da se, u narednom periodu, o tom i o drugim pitanjima koja mogu biti vredna interesovanja javnosti u Srbiji i u Crnoj Gori razgovara direktno, na institucionalnom nivou i da se ne daje povoda nedobronamernim i neupućenim da, kako se izrazio, podižu tenzije između dve države, jer je to nepotrebno.

Inače, najspornija odredba Zakona govori o preispitivanju vlasništva nad verskim objektima, po kojoj će u državno vlasništvo preći verski objekti i zemljište za koje verska zajednica nema dokaz da je vlasnik.

XS
SM
MD
LG