Dostupni linkovi

SPC peticijom protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti


Cetinjski manastir
Cetinjski manastir

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve saopštila je da je peticiju o odbacivanju prijedloga Zakona o slobodi vjeroispovijesti do sada potpisalo više od 60.000 osoba. Peticijom, se od Vlade Crne Gore zahtijeva da povuče aktuelni nacrt Zakona i da pripremi novi koji će biti „u saglasnosti sa dostojanstvom Crne Gore i međunarodnim strandardima o slobodi vjeroispovjesti“. Peticija se potpisuje u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici od 15. juna, a potpisivanje će trajati do 12. jula.

Vlada Crne Gore ne odustaje od donošenja Zakona o slobodi vjeroispovjesti i pravnom statusu vjerskih zajednica, zbog čega je ušla i u politički sukob sa SPC i zvaničnom Srbijom. Vlada namjerava da zakonom reguliše oblast vjerskih sloboda.

Najspornija odredba Zakona govori o preispitivanju vlasništva nad vjerskim objektima, po kojoj će u državno vlasništvo preći vjerski objekti i zemljište za koje vjerska zajednica nema dokaz da je vlasnik. Crnogorski premijer Duško Marković je nedavno saopštio da bi Zakon mogao biti usvojen do kraja jula. Venecijanska komisija je dala mišljenje o Zakonu, prema kojem su neophodna pojašnjenja dijela odredbi.

XS
SM
MD
LG