Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Agius: U Haagu nedvosmisleno utvrđen genocid u Srebrenici


Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove

"Presude Međunarodnog suda za krivične sudove u Haagu bile su prvi pravni akti koji su nedvosmisleno utvrdili da je počinjen genocid u tadašnjoj sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija Srebrenici", pocrtao je Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) u obraćanju na komemoraciji povodom obilježavanja 24. godišnjice od najvećeg zločina počinjenog na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

„Utvrđeno je van svake razumne sumnje da je genocid pažljivo planiran, jednako je tako utvrđeno sistemsko i brutalno provođenje u samo nekoliko dana, a njegov rezulat je preko osam hiljada muškaraca i dječaka muslimanske nacionalanosti koji su ubijeni, a njihova tijela su bačena u masovne grobnice, potom ekshuminara i ponova bačena u sekundarne ili tercijalne grobnice“, podsjetio je Agius.

Agius je rekao da danas svjedočimo ostrašćenoj kampanji negiranja genocida u Srebrenici.

„Žrtve porodice i njihovi voljeni su oni koji trpe posljedice užasnih dešavanja. Vi koji ste preživjeli '95. osjećate njihove posljedice u svojim svakodnevnim životima i kao da to nije bilo dovoljno, morali ste trpiti i trpite bezdušne uvrede onih koji negiraju da se genocid i desio, unatoč obimnim dokazima i presudama međunarodnih sudova. Vi znate mnogo bolje od mene koliko je ostrašćena kampanja negiranja i kako je u skorije vrijeme dobila jedan nov zamah“, rekao je Agius.

XS
SM
MD
LG