Dostupni linkovi

McAllister: EP žali što neki političari u Srbiji negiraju genocid u Srebrenici


David McAllister
David McAllister

Novoizabrani predsednik spoljnopolitičkog komiteta u Evropskom Parlamentu, David McAllister, ocenio je da EP žali što se u nekim političkim krugovima u Srbiji negira genocid u Srebrenici.

"Evropski Parlament je oko toga jasan. Mi žalimo što neki političari u Srbiji i dalje negiraju da je masakr u Srebrenici bio genocid. To je zvaničan stav EP", podvukao je Mcallister.

On je danas izabran na čelo spoljnopolitčkog komiteta u novom sazivu Evropskog Parlamenta, gde potpadaju i odnosi sa zemljama u regionu. McAllister je u prethodnom mandatu bio izvestilac za Srbiju u ovoj instituciji. On je danas, kako je rekao, pohvalio sve političare i odgovorne ljude u zemljama Zapadnog Balkana koji se zalažu za pomirenje i dobrosusedske odnose.

Oko pitanja negiranja genocida u Srebrenici se prošle nedelje izjasnio i komesar nadležan za pitanja proširenja, Johannes Hahn koji je na parlamentrano pitanje iz EP, dostavio pisani odgovor u kojem je spomenuo da je u nedavnom saopštenju Evropske Komisije o kredibilnoj perspektivi proširenja "jasno navedeno da u EU nema mesta za zapaljivu retoriku, a kamoli za veličanje ratnih zločinaca sa bilo koje strane i da su dalji napori ka pomirenju ključni za čvrsto usidravanje mira i osiguravanje trajne stabilnosti u regionu".

"Sve zemlje se moraju nedvosmisleno posvetiti, rečima i delima, prevazilaženju nasleđa iz prošlosti, tako što će postići pomirenje i rešiti otvorena pitanja mnogo pre njihovog pristupanja EU", rekao je Hahn u odgovoru koji je objavljen na web stranici Evropskog Parlamenta.

XS
SM
MD
LG