Dostupni linkovi

Lider Laburista pozvao na novi referendum o izlasku


Lider Laburista Jeremy Corbyn
Lider Laburista Jeremy Corbyn

Lider britanske opozicione Laburističke stranke Jeremy Corbyn izjavio je u utorak da bi novi britanski premijer morao u svoj plan o Brexitu staviti i drugi referendum o izlasku iz Evropske unije, uz naglasak da će njegova stranka voditi kampanju za ostanak.

U mailu kojeg je poslao članovima, Corbyn je rekao da će se Laburistička stranka zalagati za ostanak u EU kako bi zaustavili novog lidera Konzervativne stranke, koji će biti izabran krajem ovog mjeseca, da izvede Britaniju iz bloka, bez ikakvog sporazuma ili da zaustavi, kako je rekao 'štetan' Brexit.

Ovaj Corbynov potez približava opozicinonu stranku bliže zahtjevima brojnih članova Laburističke stranke i nekih zastupnika da se nedvosmisleno prihvati drugi referendum kako bi se prekinuo zastoj u parlamentu oko toga kako napustiti EU.

Pokušaji oko usaglašavanja sporazuma o izlasku doveli su premijerku Theresu May do napuštanja ove pozicije, nakon što je parlament tri puta preglasao njene prijedloge.

Bivši britanski ministar vanjskih poslova, nekadašnji gradonačelnik Londona i najizgledniji kandidat za nasljednika Therese May, Boris Johnson, najavio je, ukoliko on bude odabran, da će izvesti Britaniju iz Unije 31. oktobra sa ili bez sporazuma.

"Bez obzira ko bude novi premijer, trebao bi imati povjerenja da vrati na javno glasanje opciju o izlasku sa sporazumom ili bez," rekao je Corbyn.

"U takvim okolnostima, želim da jasno stavim do znanja da će laburisti voditi kampanju za ostanak protiv ili izlaska bez sporazuma ili torijevskog sporazuma koji ne štiti ekonomiju i radna mjesta."

Više od tri godine nakonglasanja 52 posto građana za izlazak iz Unije,dvije glavne britanske stranke, njen parlament i gradovi širom zemlje još uvijek su duboko podijeljeni oko Brexita, otvarajući put manjim strankama da uzmu dio glasova.

Corbyn, kritičan prema EU, do sada se odupirao pozivima da njegova stranka podrži drugi referendum.


XS
SM
MD
LG