Dostupni linkovi

London: Istraga curenja mejlova o 'nesposobnoj' Trampovoj vladi


Kim Darroch, britanski ambasador u Sjedinjenim Državama
Kim Darroch, britanski ambasador u Sjedinjenim Državama

Britanska vlada saopštila je da istražuje curenje povjerljivih dopisa u kojima je ambasador te zemlje u Sjedinjenim Državama, Kim Darroch, kritikovao administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa nazvavši je "nespretnom" i "nesposobnom". Komentare koje je ambasador Darroch slao Londonu u posljednje dvije godine objavile su britanske novine.

Britanska vlada saopštila je da su kontaktirali Washington kako bi izrazili žaljenje zbog objavljivanja povjerljivih dopisa u kojima je britanski ambasador nazvao američkog predsjednika 'nefunkcionalnim'.

Glasnogovonik Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije saopštio je da će biti pokrenuta zvanična istraga zbog curenja email dopisa, dok je glasnogovornik premijerke Therese May rekao da su ova curenja "nedopustiva", da se radi o ličnom mišljenju ambasadora, te da će se snažni odnosi između Britanije i SAD-a nastaviti.

'Lični stavovi'

U dopisima od 2017. godine do danas britanski ambasador u Sjedinjenim Državama Kim Darroch napisao je, između ostalog, da je američka administracija "diplomatski nespretna i nesposobna" i da je malo vjerovatno da će postati "znatno normalnija, manje nefunkcionalna i manje nepredvidiva".

Dalje, iako se u izvještaju specijalnog istražitelja Roberta Muellera navodi da nisu uspjeli dokazati da je bilo ruskog uplitanja tokom kampanje za američke predsjedničke izbore, u jednom od dopisa britanski ambasador piše kako ipak "najgore ne može biti isključeno".

Jeremy Hunt, britanski ministar vanjskih poslova izjavio je kako dopisi predstavljaju "lični", a ne stav britanske vlade, međutim njegovo ministarstvo nije osporilo vjerodostojnost objavljenih dokumenata.

"Ovo nije moj stav. Mi nastavljamo vjerovati da je američka administracija pod predsjednikom Trumpom, ne samo izuzetno efikasna, već i najbolji mogući prijatelj Velikoj Britaniji na međunarodnoj pozornici", kazao je Hunt.

Hunt je najavio da će osoba odgovorna za curenje povjerljivih dokaza biti suočena sa 'ozbiljnim posljedicama'.

U obraćanju novinarima pri povraku za Washington, američki predsjednik Donald Trump rekao je da ambasador Darroch "nije dobro služio Velikoj Britaniji".

"Mi nismo veliki obožavatelji tog čovjeka. Mogu da kažem razne stvari o njemu, ali se neću truditi", rekao je Trump.

Informacije o objavljenim dopisima dolaze u veoma nezgodnom momentu za britansku politiku koja se nalazi pred izborom novog lidera Konzervativne stranke i budućeg premijera. Dosadašnja glasanja unutar te stranke upućuju na to da će novi lider Britanaca biti Boris Johnson, za kojeg se pretpostavlja da će razviti mnogo bliže odnose sa Trumpom no uskoro i zvanično bivša premijerka Theresa May.

Da li će dopisi dovesti do smjene?

Ako napusti Uniju, Britanija će nastojati da zaključi bilateralni trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama, a očekuje se da će Trump voditi teške pregovore oko toga.

Tako da su, kako javlja CNN, moguće i špekulacije da je curenje dopisa bilo politički motivisano od strane nekoga u Londonu kako bi se pripremio prostor za ambasadora koji otvoreno podržava Brexit.

Nigel Farage, lider Brexit stranke, rekao je da su objavljeni dopisi pokazali zašto bi Darroch trebao biti zamijenjen na poziciji britanskog ambasadora u Sjedinjenim Državama.

Nigel Farage
Nigel Farage

"Od momenta kada je Trump izabran, ovaj čovjek je bio pogrešna osoba za britanskog ambasadora - globalista, potpuno suprostavljen Trumpovoj doktrini", kazao je Farage za Guardian.

Farage, prenosi Reuters, ipak smatra da on nije prava osoba za taj posao. On je dalje naveo da, ukoliko Boris Johnson, bivši ministar vanjskih poslova i najizgledniji kandidat za budućeg britanskog premijera bude izabran, osobe poput Darrocha 'neće više biti prisutne'.

Prema pisanju britanskog Guardiana, Trump je i sam jednom predložio da bi Farage trebao biti zadužen za ambasadu u Washingtonu.

Darroch je ranije radio i u vladi bivšeg premijera Davida Camerona kao savjetnik za nacionalnu sigurnost. Bio je i jedan od vodećih predstavnika u Evropskoj uniji i iako je karijerni diplomata ne stavlja ga se u isti okvir sa snažnim zagovornicima Brexita za koje se pretpostavlja da će naslijediti sadašnju britansku vladu.

Na poziciju britanskog ambasadora u Sjedinjenim Državama došao u januaru 2016. godine, par mjeseci prije Trumpovog dolaska na vlast.

Njegov mandat završava krajem godine, no postavlja se pitanje li će objavljeni dopisi samo ubrzati njegovu smjenu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG