Dostupni linkovi

Radnici Aluminija blokirali M-17, kilometarske kolone


Radnici Aluminija blokirali su magistralni put M -17
Radnici Aluminija blokirali su magistralni put M -17

Kolona automobila s radnicima Aluminija izašla je u 14 sati iz kruga poduzeća sa namjerom da blokiraju tunel Salakovac sjeverno od Mostara. Na magistralnom putu M - 17 kolone automobila su kilometarske.

Radnici traže garancije da večeras u ponoć pogoni Aluminija neće biti iskopčani s električne mreže što bi značilo kraj nekadašnje giganta.

Tijekom jutra s predstavnicima radnika Aluminija sastali su se predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je kazao da je od federalnog premijera Fadila Novalića dobio informaciju da će Vlada FBiH u petak raspravljati o teškoj situaciji u Aluminiju.

Ostaje nejasno kako će Aluminij preživjeti do petka s obzirom da bi večeras u ponoć mogao ostati bez električne energije. Nagli prestanak rada pogona značio bi hlađenje tekućeg metala u proizvodnim ćelijama, a radnici strahuju da bi takav rasplet situacije značio trajni prestanak rada Aluminija.

Radnici Aluminija su ranije danas u jednom trenutku deblokirali saobraćajnicu i uputili se u krug fabrike, odakle su, nakon dogovora sa kolegama iz druge smjene, trebali odlučiti da li će se okupiti pred zgradom Vlade Federacije BiH u Mostaru ili sjedištem Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH).

Ranije jutros nekoliko stotina radnika mostarskog Aluminija blokiralo je magistralni put M-17 od Mostara ka moru, u mjestu Ortiješ, južno od centra Hercegovine.

To je drugi put u posljednjih sedam dana da radnici blokiraju put M-17. Do jutrošnje blokade oko devet sati je došlo nakon što su juče u sjedištu Vlade Federacije BiH propali pregovori sa potencijalnim švicarskim investitirom Glencoreom, koji je - kako tvrde u Vladi FBiH - odustao od ranijeg prijedloga da sa 50 eura po megavat satu sufinansiraju struju - ključnu sirovinu za mostarski Aluminij.

"Glencore se automatski povukao. On nama nikada nije ni bio partner. Oni samo hoće da Glencore nema nikakvog rizika, hoće samo ekstraprofit. U tome je razlika", rekao je jedan od prisutnih, član Nadzornog odbora Aluminija, Željko Filipović.

Radnici tvrde i da su se "svi obogatili na nama, samo smo mi na koljenima", te pitaju gdje je novac, optuživši da su za kolaps Aluminija krive bivše uprave kompanije, kao i Vlada Federacije BiH.

Mostarski Aluminij pred gašenjem
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Dugovi Aluminija popeli su se na oko 400 miliona maraka, od čega je više od pola dugovanje za električnu energiju. Iz Aluminija su ranije saopćili da imaju osigurano snabdijevanje strujom noćas do u ponoć.

Radnicima se pridružio i direktor Dražen Pandža. "Mogućnost rješenja je do 14:01 sati. Do toga momenta nešto se može riješiti i Aluminij može riješiti neku struju do 14:01. Ukoliko do 14:01 ne bude nekog rješenja, mi nismo prijavili struju, mi nećemo imati električnu energiju", rekao je Pandža, dodajući kako slijedi najavljeno gašenje inače tehnički zahtjevnih pogona Aluminija.

Radnici čekaju da im se neko iz vlasti obrati.

Jovičić: Stečaj je rješenje za Aluminij, a razotkrio bi sve
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00

XS
SM
MD
LG