Dostupni linkovi

Britanska vlada pružila podršku svom ambasadoru u SAD


Britanski ambasador Kim Daroh
Britanski ambasador Kim Daroh

Britanska vlada je izrazila "punu podršku" svom ambasadoru u Vašingtonu, nakon što je predsednik SAD Donald Tramp izjavio da s njim "više neće komunicirati".

"Ser Kim Daroh ima punu podršku premijerke (Tereze Mej)", rekao je portparol vlade u Londonu, nakon što su mediji objavili diplomatske depeše u kojima ambasador Trampa opisuje kao "nesposobnog" a njegov tim u Beloj kući kao "disfunkcionalan".

Tramp je u nizu tvitova napao i Daroha i Mej, koju je optužio da je veoma loše vodila pregovore s EU o Brexitu i da je odgovorna za trenutni "haos".

"Jasno smo rekli SAD da je ovo curenje informacija za žaljenje. Objavljeni delovi ne oslikavaju bliskost odnosa i poštovanje koje gajimo prema tim odnosima. Istovremeno, istakli smo koliko je važno da ambasadori imaju mogućnost da iznesu iskrene procene o političkom životu u zemljama u kojima su raspoređeni", rekao je portparol britanske vlade.

Prema njegovima rečima, Velika Britanija ima "specijalnu i čvrstu vezu sa SAD, zasnovanu na dugoj istoriji i odbrani zajedničkih vrednosti, i to će i dalje biti slučaj".

XS
SM
MD
LG