Dostupni linkovi

Zvizdić: BiH će iz dejtonske preći u briselsku fazu kada realizira preporuke EK


Denis Zvizdić
Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na pres-konferenciji po povratku sa samita zvaničnika zemalja zapadnog Balkana u Poznanju istakao je kako je razgovarano o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i jačanju regionalne saradnje, kao i problemima, poput taksi koje je Kosovo jednostrano uvelo na proizvode iz BiH i Srbije.

Kao najvažnije postignuće u Poznanju Zvizdić je naveo odobravanje grant sredstava za BiH za izgradnju koridora Vc.

"Dobili smo grant sredstva za poddionicu Petlja - Rudanka, tunel Putnikovo brdo 2, u iznosu od 39 miliona eura, potom za poddionicu Poprikuše - Nemila u iznosu od 42 miliona eura i petlju Medakovo sa 16 miliona eura. Riječ je o iznosu od oko 200 miliona maraka (oko 100 miliona eura) dodijeljenih grant sredstava za BiH koja će bniti operativna kada se započne procedura za izgradnju ovih dionica na koridoru Vc", kazao je Zvizdić.

Denis Zvizdić je naveo i da, ukoliko BiH ispuni svoje obaveze i realizira sve što EU od nje traži, u oktobru može očekivati kandidatski status.

"Ono što je za nas važno jeste da nastavimo raditi na provođenju reformi i prihvatanju evropskih vrijednosti i u slučaju BiH realizaciji 14 ključnih preporuka iz mišljenja Evropske komisije (EK) i to nas značajno približavaju evropskim vrijednostima i od toga momenta možemo govoriti da polako iz dejtonske faze u kojoj BiH živi skoro 25 godina ulazimo u briselsku fazu, a to je faza prihvatanja pravnih načela, pravne stečevine standarda i normativa EU, što je ključni i bazni cilj ovog a nadam se i narednog Vijeća ministara BiH", naveo je.

Potpisano je i nekoliko deklaracija, među kojima i ona o priznavanju akademskih kvalifikacija, o Romima i proširenju EU, te uspostavi Međunarodnog instituta za održive tehnologije u JI Evropi koji će biti u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG