Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zvizdić: BiH na samitu dobila 96,8 miliona eura za tri projekta


Ilustrativna fotografija

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je nakon Samita lidera Zapadnog Balkana održanog u poljskom Poznanju u okviru Berlinskog procesa da je BiH dobila 96,8 miliona eura grant sredstava za tri projekta.

Rezultat je to, dodao je, značajnog broja dobro i kvalitetno pripremljenih projekata kako je to BiH uradila i za prethodne samite u okviru ovog procesa.

"Ova tri projekta imaju ukupnu investicijsku vrijednosti od oko 450 miliona eura što je najveći iznos koji je jedna zemlja Zapadnog Balkana dobila na ovom samitu", pojasnio je Zvizdić.

Radi se o tri dionice na koridoru autoputa V-c i to dionica Vukosavlje-Doboj na kojoj treba biti izgrađen tunel te je BiH za to dobila 39 miliona eura. Druga dionica je Zenica sjever-Žepče jug za koju je osiguran grant od 42 miliona eura te treća dionica Žepče jug-Doboj jug za koju je osigurano 16 miliona eura

"Dobili smo značajna grant sredstva i sada je na nama da se intenziviraju radovi na ove tri dionice, ali na ostalih 11 pripremljenih dionica na koridoru V-c za koje su već osigurana sredstva" naglasio je Zvizdić.

Ocijenio je da je ovaj samit bio značajan jer za zemlje Zapadnog Balkana Berlinski proces predstavlja još uvijek najefikasniji model za unapređenje infrastrukture i regionalne saradnje kako bi Zapadni Balkan postao dio jedinstvenog ekonomskog prostora.

Zbog toga je, dodaje, nastavak realizacije projekata iz oblasti transportne, energetske i digitalne infrastrukture od izuzetne važnosti za ekonomsku budućnost Zapadnog Balkana kao i za otvaranje novih radnih mjesta.

Na samitu je razgovarano i o daljnjem putu evropskih integracija te je Zvizdić naglasio da evropska perspektiva mora ostati otvorena jer je to za Zapadni Balkan najefikasniji model za reforme, preuzimanje evropskih vrijednosti te osiguranje mira i stabilnosti.

XS
SM
MD
LG