Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zemlje JI Evrope uspostavljaju Institut za održive tehnologije


Ilustrativna fotografija

U poljskom gradu Poznanju je tokom samita zvaničnika sa Balkana potpisan Memorandum o okvirnoj saradnji o uspostavljanju Instituta za održive tehnologije jugoistočne (JI) Evrope.

Memorandum su potpisali predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i premijeri Albanije Edi Rama, Bugarske Bojko Borisov, Crne Gore Duško Marković, Kosova Ramuš Haradinaj i Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Svrha Memoranduma je utvrđivanje okvira saradnje učesnica, posebno u dijelu pokretanja predstojeće faze realizacije SEEIIST projekta, odnosno faze studije dizajna.

Riječ je o velikoj istraživačkoj infrastrukturi baziranoj na najsavremenijim tehnologijama, koja je potrebna regionu kako bi se podstakla naučna izvrsnost, inovacije, mobilnost, internacionalizacija i transfer znanja, kao i razvoj komplementarnih tehnologija i smanjio odliv talenata, saopšteno je iz Savjeta ministara.

U saopštenju je navedeno da je, mapiranjem zajedničkih regionalnih društvenih i ekonomskih izazova, za SEEIIST projekat izabrana opcija "Hadronska kancer terapija i istraživanje u oblasti biomedicine pomoću protona i težih jona".

Riječ je o najsavremenijoj i najuspješnijoj metodi liječenja širokog spektra kancera, što SEEIIST čini jednim od odličnih primjera projekata "Nauka za društvo".

"Kako će 50 odsto vremena biti posvećeno pomenutim istraživanjima, pomoću ovih novih instrumenata projekat će biti jedinstven u svijetu. Procjena je da će ovom metodom biti tretirano 500 pacijenata godišnje, a što je potreba regiona sa 20 miliona stanovnika, dok bi Institut pružio kapacitet za oko 1.000 istraživača iz regije i Evrope", navedeno je u saopštenju.

Zbog multidisciplinarne prirode, projekat bi unaprijedio saradnju nauke, tehnologije i privrede i predstavljao platformu za usavršavanje naučnika, inženjera, tehničara na osnovu transfera znanja i tehnologija iz evropskih centara, poput CERN-a.

Osim toga, projekat bi trebalo da stimuliše razvoj komplementarnih tehnologija, kao što su korišćenje alternativnih izvora energije, razvoj naprednih digitalnih sistema i slično.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG