Dostupni linkovi

Duda: EU ne bi trebala ovako tretirati Albaniju i S. Makedoniju


Samit o Zapadnom Balkanu u Poljskoj
Samit o Zapadnom Balkanu u Poljskoj

Predsjednik Poljske Andrzej Duda kritikovao je Evropsku uniju zbog odgađanja pregovora o priključenju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom na samitu o Zapadnom Balkanu koji se održava u Poljskoj u Poznanju, prenosi Reuters.

"Evropska unija ne bi trebala tretirati zemlje na ovaj način u momentu dok provode teške reforme usmjerene na buduće integracije," izjavio je Duda.

Dodao je da su ove države ispunile mnoge uslove.

Inače, EU nije dala zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ali su ministri obećali da će krajem godine donijeti “jasnu i sadržajnu” odluku. Osim toga, prije samo nekoliko dana je predsjednik Francuske Emmanuel Macron rekao da će odbaciti svako proširenje bloka, dok se EU ne reformiše iznutra.

Samitu prisustvuju njemačka kancelarka Angela Merkel i britanska premijerka Theresa May. Cilj sastanka je ubijediti države Zapadnog Balkana, koje žele da se pridruže Evropskoj uniji, da je podrška njihovom pridruživanju i dalje snažna, uprkos usporavanju na tom putu, piše AP.

Sastanku u Poznanu u Poljskoj prisustvuju zvaničnici iz nekih država članica EU, kao i iz Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Inače, ovo je šesti samit o Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa.

XS
SM
MD
LG