Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Socijalisti preliminarni pobjednici izbora u Albaniji


Albanski premijer Edi Rama tokom glasanja na izborima

Preliminarni rezultati lokalnih izbora u Albaniji pokazali su da je vladajuća Socijalistička stranka odnijela pobjedu u gotovo svim opštinama.

Centralna izborna komisija Albanije, tijelo koje nadgleda izbore u toj zemlji, pokazala je preliminarne rezultate prema kojima su Socijalisti pobijedili u pedeset i devet opština, izgubili su u dvije i to jedna opština pripala je Grčkoj manjinskoj stranci a druga Kršćansko demokratskoj stranci.

Opozicija tvrdi da je slaba izlaznost, od 21,6 posto pokazala da su izbori održani u nedelju nelegalni i neustavni.

Predsjednik Ilir Meta pokušavao je otkazati izbore, tvrdeći da bi bilo nedemokratski održati izbore bez učešća albanske opozicije. Međutim, premijer Edi Rama iz vladajuće Socijalističke stranke zatražio je da se izbori za gradonačelnike i lokalna vijeća održe.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), na izborima su glasala 771.863 birača ili 21,6 odsto. U 31 od 61 opštine Socijalistička partija premijera Edi Rame nije imala protivkandidata, dok su se u ostalim opštinama pored socijalista takmičili i nezavisni kandidati ili kandidati iz manjih partija. Izbori su održani uz prisustvo brojnih policijskih snaga.

Kako je Albanija upala u političku krizu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

XS
SM
MD
LG