Dostupni linkovi

Izbori u Albaniji održani mirno, uz slabu izlaznost i bez opozicije


Glasanje u Tirani
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Glasanje u Tirani

Lokalni izbori u Albaniji u nedelju su održani mirno, uz malu izlaznost birača, a održani su u nesvakidašnjim uslovima, budući da su glasanje bojkotovale glavne opozicione stranke i da ih je predsednik Albanije Iljir Meta prethodno poništio.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), na izborima su glasala 771.863 birača ili 21,6 odsto. U 31 od 61 opštine Socijalistička partija premijera Edi Rame nije imala protivkandidata, dok su se u ostalim opštinama pored socijalista takmičili i nezavisni kandidati ili kandidati iz manjih partija. Izbori su održani uz prisustvo brojnih policijskih snaga.

Edi Rama izjavio je na kraju izbornog dana kako je to bio „30. juni jedne Albanije koja je više meseci prolazila kroz dramu i težak politički sukob, koji je bio organizovan kako bi se zaustavio naš napredak na putu društvene normalnosti, demokratskog suživota i integracije albanskog naroda u porodicu evropskih naroda".

"Danas je pobedila budućnost, pobedila je država, pobedila je politička snaga, pobedilo je građanstvo, pobedila je nada. Pobedila je sa pravom i dostojanstvom sutrašnja evropska Albanija naše dece. Sa pravom i sramotno izgubila je jučerašnja Albanija“, rekao je nako izbornog dana Rama.

On je naveo kako je to "bila to teška pobeda, ako ne i najteža u dosadašnjim izbornim bitkama Albanije“.

„Ja se ne sećam težeg, jer se nisu borili protivnici, već se borio sam sistem, koji je još uvek demokratski krhak, sa kontroverznim protivnicima samih izbora', naveo je Rama i zahvalio „prijateljima i partnerima Albanije“ – SAD-u, EU, Misiji OEBS-a -koji su, kako je rekao, pružili podršku narodu Albanije u odbrani demokratije.

Žitelji Skadra glasaju na izborima u Albaniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Lider opozicione Demokratke partije Ljuljzim Baša poručio je, međutim, na konferenciji za medije da su danas održani „jednopartijski izbori Edi Rame“ i da je 85 odsto registrovanih birača odbilo da izađe na izbore, ali i da su Ramu bojkotovali i socijalisti koji su manje glasali danas nego na ranijim izborima. Kazao je da je izborni proces bio antiustavni, te zahvalio građanima što se nisu odazvali glasanju. Poručio je da će promena ubrzo nastupiti.

"Sami su se kandidovali, sami su glasali, sami broje i sami potvrđuju glasove. Ovo je tragična parodija demokratije, ustavne i pravične države", kazao je Baša, dodajući da su proces pratile i mnoge manipulacije i pretnje, te da je CIK prekršio odredbe Ustava organizovanjem izbora.

Dok je opozicija prethodno najavljivala da neće dopustiti održavanje izbora i pozvala na bojkot, premijer Edi Rama pozvao je sve na glasanje, a na miran i transparentan izborni proces 30. juna pozvale su i Sjedinjene Američke Države.

Predsednik Albanije Iljir Meta je prethodno poništio odluku o održavanju izbora 30. juna, uz obrazloženje da nema uslova za održavanjem demokratskoh izbora, te je raspisao nove za 13. oktobar.

Opozicija u Albaniji, predvođena Ljuljzimom Bašom, od februara ove godine protestuje protiv aktuelne vlade Edija Rame, optužujući ga za korupciju i manipulaciju izborima 2017. godine.

Opozicija zahteva ostavku vlade kako bi se dala mogućnost kreiranju tranzicione vlade dok se ne steknu uslovi za slobodne izbore.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG