Dostupni linkovi

Građani traže da se obustave radovi na Košutnjaku


Protest građana Beograda na Košutnjaku, 29. juni 2019.
Protest građana Beograda na Košutnjaku, 29. juni 2019.

Grupa građana “Stop uništavanju Košutnjaka“ koja se protivi izgradnji sportskih objekata u tom delu Beograda razgovarala je 3. jula sa predstavnicima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zahtevajući da se prekinu radovi i da se konsultuju građani.

Dejan Jovanović iz grupe građana rekao je za Radio Slobodna Evropa da je razgovor sa državnom sekretarkom Aleksandrom Damnjanović bio skandalozan.

„Pozvali su nas da nam održe lekciju i da nam ispričaju kako oni imaju sve papire. Od pola sata razgovora, gđa Damjanović je 20 minuta čitala dozvolu za dozvolom i onda je ostalo sasvim malo vremena da mi prenesemo stav građana koji je legitiman“ kaže Jovanović, objašnjavajući da je stav građana da se momentalno obustave svi radovi da se vrate u prvobitno stanje, kako kaže, „kompletne devastirane površine“.

Ukoliko je potrebno, traže da se organzuje referendumsko izjašnjavanje građana. „Držvna sekretarka je samo konstatovala da smo zakasnili, ne ostavljajući ni najmanju mogućnost da se postigne dogovor“ objašnjava Jovanović ishod sastanka u Ministarstvu.

Saopšteno im je da postoji pravosnažno rešenje za gradnju planiranih objekata i da ne postoje nikakve zakonske mogućnosti da se ona zaustavi. To zemljište, inače, pripada Republičkom zavodu za sport ali, kaže Jovanović, to ne znači da ta državna institucija koju plaćaju građani može da radi šta joj je volja.

Na tom mestu se gradi multifunkcionalna dvorana vrednosti 12 miliona evra za različite vrste borilačkih veština (džudo, tekvondo, karate), olimpijski bazen i atletski stadion, veštačka stena, prošituju se teniski kapaciteti.

“Za sve to treba da se izgradi preko 200 novih parking mesta sa tehničkim saobraćajnicama, trgovima, ulicama za ta vozila. Tu će biti 25 do 30 hiljada betona” kaže Jovanović a zauzvrat obećavaju da će posaditi “hiljadu kvadratnih metara trave u žardinjerama i šest hiljada metara trave na krovu nekog metalnog odnosno betonskog objekta” kaže Dejan Jovanović, inače nezavisni odbornik skupštine beogradske opštine Rakovica.

Građani su u Košutnjaku protestovali proteklih nedelja, sklanjali postavljenu ogradu i blokrali kamione prepune posečenih stabala.

Za nedelju 7.jul pozvani su građani da se opet okupe u Košutnjaku kako bi se dogovorili o daljim akcijama.

Od nadležnog Ministarstva Radio Slobodn Eropa nije uspela da dobije informacije o razgovoru sa predstavnicima građana.

Vlada Srbije je u saopštenju 28. juna navela da planirani projekat izgradnje sportske dvorane na Košutnjaku „neće ni na koji način izmeniti prirodni ambijent, već će budući nacionalni trening centar za šest sportova činiti jedinstvenu i skladnu celinu sa okolnim terenom i vegetacijom”.

Da će prilikom pripreme terena za izgradnju biti „neophodno uklanjanje određenog broja starih i osušenih stabala“, ali da će njihov sadašnji broj „u neposrednoj okolini budućeg sportskog centra biti udvostručen“. U saopštenju se, između ostalog, najavljuje instalacija „zelenog krova“ na budućem objektu, kao i da će „skoro 11.000 kvadratnih metara nove trave biti posejano u okolini“.

Na sajtu Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije 22. maja ove godine objavljeno je da će u junu početi izgradnja sportske dvorane u Košutnjaku i da će a ukupna vrednost investicije iznositi 12 miliona evra. Trojni ugovor o izgradnji potpisan je između Ministarstva omladine i sporta, Zavoda za sport i medicinu sporta i W.D. Concord West, građevinske firme koja izvodi radove.

Protest u Košutnjaku: Dva skupa, isti cilj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

XS
SM
MD
LG