Dostupni linkovi

Johnson: 'Nećemo izaći iz EU da bi nas poslije vodio Brisel'


Boris Johnson je najizgledniji kandidat za novog predsjednika Konzervativne stranke i premijera Velike Britanije
Boris Johnson je najizgledniji kandidat za novog predsjednika Konzervativne stranke i premijera Velike Britanije

Boris Johnson, bivši gradonačelnik Londona i vodeći kandidat koji bi sa mjesta premijerke mogao zamijeniti Theresu May, izjavio je da nova vlada mora odbiti bilo koji dogovor o izlasku iz EU koji će uključivati 'backstop' odnosno zaštitnu mjeru ​kojom će se izbjeći tvrda granica između Republike Irske članice Evropske unije i Sjeverne Irske, koja je članica Ujedinjenog Kraljevstva. Problem irske granice može biti riješeno tokom pregovora o slobodnoj trgovini, rekao je Johnson.

Upravljanje osjetljivom granicom između britanske provincije Sjeverne Irske i Irske koja je članica Evropske unije, te osmišljavanje rješenja hitnog 'backstopa' kako bi se spriječio povratak opsežnih kontrola nakon Brexita, pokazalo se kao najsporniji element razvoda između Londona i bloka.

"'Backstop', plašim se, stvarno predstavlja nesklad u samoj srži strategije koju vodimo posljednjih nekoliko godina. Željeli smo, navodno, izaći iz EU dok smo se zapravo spremali da ostanemo u carinskoj uniji i u potpunom regulatornom usklađivanju", rekao je Johnson tokom posjete Sjevernoj Irskoj.

"To je isto kao da izađete iz EU ali vas i dalje vodi EU", dodao je Johnson. "Dakle, ono što ja mislim da ljudi u ovoj zemlji žele jeste da cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo izađe i da riješimo pitanje 'backstopa' u kontekstu sporazuma o slobodnoj trgovini i da iskoristimo mogućnosti koje nam Brexit donosi i uradimo stvari drugačije.

Pobjednik glasanja poslanika Konzervativne stranke i nasljednik koji će zamijeniti Theresu May na poziciji lidera stranke i britanskog premijera, bit će objavljen krajem jula.

XS
SM
MD
LG