Dostupni linkovi

May i Juncker dogovorili pravno obavezujući instrument za 'backstop'


Theresa May i Jean-Claude Juncker
Theresa May i Jean-Claude Juncker

Britanska premijerka Theresa May i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker dogovorili su u Strazburu pravno obavezujuće promjene za zaštitnu mjeru 'backstop" na irskoj granici.

Kako su objasnili na pres-konferenciji, u pravno obavezujućem dokumentu koji će ići uz sporazum, biće naznačeno da je zaštitna mjera "backstop", ​kojom će se izbjeći tvrda granica između Republike Irske članice Evropske unije i Sjeverne Irske, koja je članica Ujedinjenog Kraljevstva, i ukoliko bi bila upotrijebljena kao sredstvo, neće biti trajnog karaktera već samo privremenog, do konačnog dogovora o trgovinskom modalitetu između dvije strane.

Jean-Claude Junker je poručio da su napravili ustupak, da bi premijerka May osigurala da sporazum dobije podršku u utorak na glasanju u britanskom parlamentu i u nadi da će izlazak Britanije iz EU proći u najboljem mogućem redu, ali da je ovo maksimum na koji su pristali i da treće prilike biti neće.

Pravno obavezujući sporazum je dodatak već utvrđenom sporazumu između May i EU krajem novembra prošle godine.

"On ide sa sporazumom o povlačenju bez otvaranja utvrđenog sporazuma", rekao je Juncker.

May je ustvrdila da se "UK može unilateralno povući iz backstopa".

U prvoj reakciji lider opozicionih laburista Jeremy Corbyn je rekao da je jasno da May nije uspjela i da sporazum treba odbaciti na glasanju u utorak.

Juncker je i na Twitteru potvrdio da je sa May dogovorena garancija za backstop.

"Naš sporazum osigurava suštinsko razjašnjenje i zakonske garancije za backstop u Sporazumu o povlačenju. Izbor je jasan: to je ovaj sporazum, ili se Brexit neće uopšte dogoditi. Hajde da UK povlačenje okončamo kako treba. Dugujemo to istoriji", napisao je Juncker na Twitteru.

Britanski parlament glasaće u utorak o sporazumu o Brexitu koji je May dogovorila sa Briselom u novembru uz ovaj večerašnji dodatak.

Britanski parlamentarci su prethodno velikom većinom odbacili sporazum premijerke o Brexitu i tražili od nje da ispregovara dodatne garancije za zaštitnu mjeru "backstop".

Britanija treba da izađe iz EU 29. marta.

XS
SM
MD
LG