Dostupni linkovi

Suđenje Jutki prebačeno u Kruševac


Milutin Jeličić Jutka
Milutin Jeličić Jutka

Sudski proces nekadašnjem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću zvanom Jutka, optuženom za seksualno uznemiravanje svoje bivše saradnice Marije Lukić, premešten je u Osnovni sud u Kruševcu, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Vrhovnom kasacionom sudu (VKS) koji je doneo ovu odluku.

Kako se navodi u rešenju objavljenom na sajtu VKS, tokom vođenja krivičnog postupka u Brusu je “došlo do podele određenog broja građana koji podržavaju okrivljenog ili oštećenu što manifestuju okupljanjem ispred zgrade suda sa mogućnošću da eventualno dođe i do fizičkog obračuna, što je sve uticalo na nesmetano vođenje krivičnog postupka, a što sve predstavlja važne razloge za prenošenje nadležnosti”.

“Po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda ispunjeni su uslovi iz člana 33. Zakonika o krivičnom postupku za prenošenje mesne nadležnosti jer je Osnovni sud u Brusu sprečen da neometano postupa u ovom predmetu a uz to, pošto optužni predlog zastupa Osnovni javni tužilac u Kruševcu, to i ovakvi razlozi celishodnosti ukazuju da će se krivični postupak lakše sprovesti pred Osnovnim sudom u Kruševcu”, navodi se u obrazloženju koje je potpisao predsednik veća-sudija Bata Cvetković.

Iako su pojedini mediji spekulisali da će proces biti premešten u Beograd, odlukom VKS-a suđenje će se nastaviti u 50-ak kilometara udaljenom Kruševcu.

Vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu Dragomir Milojević je za RSE kazao 18. juna da je u VKS stigao zahtev za izmeštanje procesa iz suda u Brusu, ali da se čeka predmet bez kog nije moguće doneti odluku.

Tenzije i incidenti od samog početka prate suđenje bivšem prvom čoveku opštine Brus, kojeg je, uz Mariju Lukić, zbog polnog uznemiravanja prijavilo još šest žena. Njihove krivične prijave, međutim, nikada nisu stigle do suda jer su odbačene pod obrazloženjem da nema dovoljno dokaza.

Upravo one su trebale da svedoče na poslednjem pretresu u Brusu krajem maja, ali je suđenje prekinuto jer su, prema rečima Marije Lukić, Jeličić i njegovi advokati grubo vređali nju i svedokinje.

Tada je advokat Marije Lukić Borivoje Borović tražio izuzeće postupajućeg sudije Mladena Tipsarevića, kao i predsednice suda Ljiljane Stanković, jer je, kako je naveo, u bliskim prijateljskim odnosima sa Jeličićem.

Inače, Skupština opštine Brus je 27. juna vratila mandat Jeličiću, nakon čega on može ponovo da se kandiduje za predsednika Opštine ili neku drugu funkciju.

Jeličić, koji je i član vladajuće Srpske napredne stranke, je ostavku na mesto prvog čoveka Brusa podneo 11. marta 2019. godine, nakon što je završio na sudu pod optužbama za nedozvoljene polne radnje i seksualno uznemiravanje Marije Lukić.

XS
SM
MD
LG