Dostupni linkovi

Rama za RSE: Ometanje izbora je igranje vatrom


Rama: Ne pregovaramo o demokratiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:44 0:00

Rama: Ne pregovaramo o demokratiji

Razgovarala: Gresa Kraja (Priredila: Amra Zejneli Loxha)

Premijer Albanije Edi Rama u intervjuu za Radio Slobodna Evropa izjavio je da će se u Albaniji 30. juna održati lokalni izbori, iako albanska opozicija i predsednik Iljir Meta tvrde da su oni otkazani.

U intervjuu on, između ostalog, govori i o objavljenim prisluškivanim razgovorima u kojima deluje da je njegova Socijalistička partija uključena u manipulacije oko izbornog procesa, nefunkcionisanju Ustavnog suda i procesu otvaranja pregovora za članstvo Albanije u EU. Rama ne krije da politička kriza može da utiče na taj proces, ali govoreći o protestima i kritikama opozicije, dodaje da se „o demokratiji ne pregovara“.

RSE: Gospodine Rama, Albanija je ušla u institucionalnu i političku krizu zbog nesporazuma između premijera i predsednika o datumu izbora. Međutim, i opozicija protestuje od početka godine. Gde vidite rešenje i kako ćete očuvati političku stabilnost u zemlji?

Rama: Rešenje je jasno, to je rešenje koje podržava cela međunarodna zajednica i, svakako, velika većina albanskog naroda, što znači da izbori ne pripadaju političarima, već narodu. Narod ima pravo da bira na dan određen Ustavom i zakonom i političari imaju obavezu da izađu pred narod. Ko ne izađe pred narod, slobodan je da to uradi, ali istorija je pokazala da, ne samo što time ništa ne dobija, već naprotiv, plaća veliku političku cenu.

RSE: Vi insistirate da se 30. juna održe izbori, dok 27 od 61 opština u Albaniji kažu da neće podržati taj proces, čak navode da će pokušati i da ga ometaju. Da li mislite da izbori mogu da se održe u polovini Albanije?

Rama: Izbori će se održati u celoj Albaniji. Oni koji pokušavaju da ometaju proces greše, igraju se vatrom, jer će sami sebe da sagore u odnosu na zakon, a zakoni su jasni. Izbori imaju izborne organe, izborni sud i na osnovu ranijeg mišljenja Ustavnog suda Albanije, svaki problem na izborima biće prosleđen Specijalnom izbornom sudu i nigde drugde. Tako da se radi o očajničkim naporima koji nemaju nikakve šanse da suspenduju osnovu pravila demokratskog suživota. Nije problem to što ja insistiram da idemo na izbore, ja insistiram da se poštuje Ustav i pravo građana da biraju.

RSE: Međutim, predsednik je poništio dekret o datumu izbora. Ustavni sud Albanije trenutno ne postoji. Gde bi se ocenila valjanost te odluke, ali i valjanost održavanja izbora?

Rama: Ustavni sud je dao svoje mišljenje pre nekoliko godina i podvukao da su akti predsednika pojedinačni akti koji se, kada se radi o izborima, tretiraju u nadležnom sudu i nigde drugo. Tako da smo po toj tački jasni. Što se tiče akta predsednika o poništavanju izbora, to je apsolutno nevažeći akt koji teško krši Ustav, a zbog čega je predsednik u postupku razrešenja u albanskom Parlamentu.

RSE: Nemačke novine “Bild“ objavile su brojne snimke na osnovu kojih se sumnja u upletenost Socijalističke partije u manipulacije oko izbornog procesa. Da li ste vi kao predsednik Socijalističke partije spremni da se suočite sa tim optužbama, i kako ćete ih tretirati?

Rama: Hvala na pitanju, ali pitanje koje sledi glasi: zašto se ta prisluškivanja nisu upotrebila kao povod za jednu detaljniju istragu? Zašto su od 2016. ta prisluškivanja bila skrivana i zašto nije sprovedena nijedna istraga? Zašto su ta skrivena prisluškivanja poslata jednoj opozicionoj partiji? Zašto je opoziciona partija te snimke poslala Nemačkoj kako bi se ona predstavila kao nemačko otkriće? Ovo nije nemačko otkriće, ova prisluškivanja su iz albanskog tužilaštva koja su na ilegalan način zloupotrebljena ozbiljnim kršenjem istražne tajne.

Odgovor je jednostavan, ponovo bolan, ali jasan: prisluškivanja iz istražne baze upotrebljena za trovanje ljudi i trovanje međunarodnog mnjenja na pragu otvaranja pregovora [sa Evropskom unijom]. Zato sve ovo što se dešava u Albaniji su očajnički napori za usporavanje otvaranje pregovora. Zašto? Zato što otvaranjem pregovora počinju razgovori o poglavljima o pravosuđu, i nije samo pitanje o tome kakve zakone Albanija ima ili kako se čisti pravosudni sistem putem proveravanja, već Albanija mora dokazati da ima pravosudni sistem, da sve jednako tretira i goni pred zakonom, od najdužeg do najkraćeg, od najjačeg do najslabijeg, ako oni krše zakon. A to jako dobro znaju organizatori celog ovog plana i promoteri ovog nasilja.

RSE: Da li mislite da će EU, koja nije dala datum za otvaranje pregovora ili pozitivne signale, oklevati o datumu zbog političkih dešavanja i krize u Albaniji?

Rama: Rizik da taj plan, koji je očigledno antinacionalan, može da funkcioniše - je realan, jer na kraju krajeva, sve ovo što se dešava ne pomaže onima koji žele da nam pomognu, već hrani one koji ne žele da nam pomognu. Tako da rizik je realan. Ali, mi ćemo se truditi do kraja.

RSE: Međunarodna zajednica i prijatelji Albanije pozvali su da se ova kriza reši unutrašnjim političkim dijalogom. Da li imate neku ponudu za opoziciju, i gde je prostor kompromis?

Rama: Ja sam uvek insistirao na dijalog. Uradio sam sve za dijalog. Jedino o čemu ne mogu da pregovaram je demokratija, i svakako ne mogu da se pregovaraju rokovi kada narod treba da dođe do reči. O tome se ne pregovara, a sve ostalo je lako pregovarati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG