Dostupni linkovi

Održan protest u Tirani, opozicija traži ostavku Vlade


Albanska opozicija traži odlazak Rame
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Albanska opozicija traži odlazak Rame

Ostavka Vlade premijera Edija Rame zahtev je albanske opozicije koja se i u petak, 21. juna, okupila na velikom mirnom protestu u Tirani.

Uz pozive “Beži Rama”, demonstranti su se okupili ispred zgrade u kojoj je smešten ured premijera, dok su se istovremeno na zvučnicima čuli snimci prisluškivanja koji su objavljeni u nemačkoj štampi a na osnovu kojih se sumnja u upletenost Ramine Socijalističke partije u manipulacije tokom izbora 2017.

Opozicija zahteva ostavku vlade kako bi se dala mogućnost kreiranju tranzicione vlade dok se ne steknu uslovi za slobodne izbore.

Ljuljzim Baša na protestu u Tirani
Ljuljzim Baša na protestu u Tirani

Predsednik opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baša tokom govora na protestu kazao je da premijer Edi Rama “žrtvuje budućnost građana Albanije” i da je državu preokrenuo u “privatnu imovinu organizovanog kriminala”.

“Ova borba se neće zaustaviti odlaskom Edija Rame, već samo kada postavimo uslove Albaniji kao cela Evropa”, kazao je. On je ponovio da opozicija neće izaći na izbore i neće sklapati sporazume sa vladom.

Demonstranti su zatim prošetali do zgrade Parlamenta i okončali protest ispred sedišta Demokratske stranke.

Predsednik Albanije Iljir Meta je svim političkim partijama uputio poziv na dijalog u cilju prevazilaženja situacije u toj zemlji. Ambasada SAD-a pozvala je građane na mirne proteste i da odbace nasilje.

Poslednjih dana situacija u Albaniji je pogoršana nakon što je predsednik Albanije Iljir Meta poništio održavanje lokalnih izbora 30. juna, što je opozicija predvođena Ljuljzimom Bašom podržala, dok se toj odluci oštro protivi premijer Albanije Edi Rama, poručivši da će izbori da se održe kako su najavljeni.

U međuvremenu, pristalice opozicije u Skadru ove nedelje su zapalili kancelariju Komisije za administraciju izbora koja se nalazi u objektu jedne srednje škole, a gde je zapaljen sav izborni materijal kojeg je dostavila Centralna izborna komisija.

Opozicija u Albaniji, predvođena Ljuljzimom Bašom, od februara ove godine protestuje protiv aktuelne vlade Edija Rame, optužujući ga za korupciju i manipulaciju izborima 2017.

U međuvremenu, opozicija se odrekla poslaničkih mesta u Parlamentu, u kojem Vlada ima stabilnu većinu, i odlučila da ne učestvuje na lokalnim izborima koje je predsednik Albanije Iljir Meta raspisao za 30. jun.

Opozicioni protesti u Albaniji
Opozicioni protesti u Albaniji

Zbog takve odluke opozicije, Meta je 10. juna zvanično poništio odluku o raspisivanju lokalnih izbora, navodeći da okolnosti u zemlji ne pružaju uslove za prave, demokratske i sveobuhvatne izbore i da postoji opasnost da će Albanija krenuti ka nepredviđenoj eskalaciji.

Dok je opozicija predvođena Ljuljzimom Bašom podržala odluku o poništenju izbora, navodeći da je to rezultat toga da u Albaniji „vlada Vlada koju je izabrala mafija, a ne narod“, premijer Rama je tako nešto nazvao 'brutalnim'. Rama je poručio da će izbori biti održani, dok je njegova Socijalistička partija (SP) pokrenula proceduruza razrešenje predsednika, navodeći da je odluka predsednika brutalna.

U međuvremenu, Parlament Albanije je 13. juna na zahtev Ramine partije usvojio rezoluciju kojom se sve javne institucije odgovorne za organizaciju izbora pozivaju da dekret predsednika o poništenju izbora smatraju nepostojećim. Rama je odlučan da se izbori u Albaniji održe kako je prethodno najavljeno, dok iz predsednistva su poručili da je poništenje izbora obavezno za sve političke aktere.

Situacija je dodatno zakomplikovala a nakon što su u nemačkoj štampi izašli raniji snimci na kojim kojim optuženi trgovac drogom u Draču navodno govori zvaničnicima Socijalističke partije Edija Rame da planira da primora pristalice opozicije da glasaju za socijaliste i da će tako pomoći prijatelju da postane poslanik.

Inače, predsednik Albanije Iljir Meta je pre stupanja na tu dužnost predvodio Socijalistički pokret za integraciju (LSI) koji je danas u opoziciji, i koji sada vodi njegova supruga, Monika Kruemadi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG