Dostupni linkovi

Vučić sa dijasporom: Nećemo nikome dozvoliti da ugrožava prava Srba


"Vreme je za nacionalnu konsolidaciju", rekao je Vučić
"Vreme je za nacionalnu konsolidaciju", rekao je Vučić

"Nećemo nikome dozvoliti da ugrožava identitetska prava našeg naroda", poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predstavnicima Srba iz regiona.

"Vreme je za nacionalnu konsolidaciju", rekao je Vučić i dodao da mu je drago što danas svi Srbi u regionu mogu da kažu "da su jedan isti narod gde god živeli", sa zajedničkim poreklom, jezikom, kao i da "pripadaju istoj crkvi".

Vučić je u obraćanju medijima istakao da sledi "decenija obnove nacionalnog duha", ali nije precizirao koji su zaključci današnjeg sastanka koji je trajao više od dva sata na novootvorenom aerodromu "Morava" kod Kraljeva.

Okupljeni pred novootvorenim aerodromom Morava kod Kraljeva, 28. jun
Okupljeni pred novootvorenim aerodromom Morava kod Kraljeva, 28. jun

Kako je rekao, "posebno nije bilo lako" kada je na dnevni red došla "situacija u Crnoj Gori", ali je odbio da komentariše Predlog zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojila Vlade Crne Gore, kao i mišljenje Venecijanske komisije na na taj akt.

"Konačnu analizu zakona daću za nekoliko dana", rekao je Vučić.

Prema Vučićevim rečima, na sastanku je bilo reči i o "identitetskim pitanjima srpskog naroda", kao što su priprema za popis stanovništva u zemljama regiona 2021. godine i očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

"Današnjim sastankom pokazali smo jedinstvo, kako da se zajedno borimo za naše ciljeve mirnim sredstvima, ne ugrožavajući integritet nijedne zemlje u regionu", rekao je Vučić i dodao da je na današnjem sastanku bilo reči o tome "kako da Srbi u regionu opstanu i ostanu na svojim ognjištima".

Sastanku su, pored ostalih, prisustvovali predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predstavnici institucija Republike Srpske, kao i predstavnik opozicionog Demokratskog fronta iz Crne Gore Andrija Mandić, koji je inače prvostepeno osuđen na pet godina zatvora u sudskom procesu "državni udar". Niko od njih nakon sastanka nije davao izjave.

Vučić sa predstavnicima Srba iz regiona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Vučić je najavio i da će sledeći sastanak sa predstavnicima Srba u regionu, u ovakvom formatu održati krajem avgusta ili početkom septembra ove godine.

Prethodno je Vučić, uz pratnju visokih zvaničnika Srbije i Srba iz regiona, otvorio mešoviti vojno-civilni aerodrom "Morava" u Lađevcima kod Kraljeva.

Okupljenim građanima, kojih je bilo više stotina, poručio je da je Vidovdan praznik kojim se obeležavaju "najveće pobede, ali i najveći porazi".

Podsetio je na Kosovsku bitku održanu pre 830 godina, ali i na govor Slobodana Miloševića (tada predsednik Predsedništva Socijalističke Republike Srbije, kasnije predsednik SR Jugoslavije) koji je održan pre 30 godina na Gazimestanu, mestu gde se odigrala Kosovska bitka, kao i na NATO bombardovanje SR Jugoslavije koje je okončano pre 20 godina.

„Vreme je da posle tako ozbiljnih događaja napravimo analizu i izvučemo pouke za budućnost“, rekao je Vučič i dodao da tadašnji ciljevi lidera Srba nisu bili „realni, objektivni, mogući i u koraku sa vremenom“, kao i da je cena tih ciljeva bila previsoka, pa je „srpski narod u proteklim decenijama prošao kroz golgotu“.

Kada je reč o Srbima na Kosovu, Vučić je poručio da će oni „imati podršku da ostanu na svojim ognjištima“, istakavši da Srbi na Kosovu „vode veoma težak život“.

XS
SM
MD
LG