Dostupni linkovi

Demonstranti upali u Ambasadu Bahreina u Iraku


Pripreme za konferenciju u Bahreinu

Protivnici konferencije u Bahreinu o planu SAD za okončavanje palestinsko-izraelskog sukoba, upali su prošle noći u Ambasadu Bahreina u Bagdadu i u znak protesta su bahreinsku zastavu na zgradi zamenili palestinskom.

Ministarstvo spoljnih poslova Bahreina je osudilo napad i saopštilo da će pozvati ambasadora da dođe "na konsultacije". Ministarstvo je podsetilo da su vlasti Iraka odgovorne za zaštitu ambasada.

Iračka vlada je u saopštenju izrazila "duboko žaljenje" zbog napada i obećala da će "izvesti sve sabotere pred lice pravde". Navela je i da su iračke snage "preduzele čvrste mere" kako bi izbacile demonstrante iz zgrade.

U napadu niko nije povređen, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Iraka kaže da su privedene 54 osobe zbog učešća u upadu u Ambasadu Bahreina.

Ministar unutrašnjih poslova Isain al Isairi je oko ponoći posetio Ambasadu i sastao se s ambasadorom Bahreina "na sigurnom mestu", saopšteno je u Bagdadu.

Osoblje Ambasade je evakuisano ranije, čim su stigle pretnje.

Napad na Ambasadu bi mogao da utiče na odnose Iraka i okolnih zalivskih zemalja, koji su se poboljšali poslednjih meseci, otkad je na vlasti novi premijer Adel Abdul Mahdi.

Na konferenciji u Bahreinu predstavljen je ekonomski deo američkog plana za Bliski istok, kojim je predviđeno prikupljanje više od 50 milijardi dolara za Palestince, ali su palestinske vlasti unapred odbacile taj plan i bojkotovale konferenciju smatrajući da administracija američkog predsednika Donalda Trampa, koja podržava Izrael, pokušava da "kupi Palestince" i onemogući im formiranje nezavisne države.

Nekoliko arapskih zemalja je takođe bojkotovalo konferenciju.

Kriza koja je zahvatila Bliski istok rezultat je povlačenja SAD iz nuklearnog sporazuma između Irana i drugih svetskih sila, a zatim nametanja novih sankcija Teheranu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG