Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oko 3.000 Palestinaca protestuje zbog konferencije u Bahreinu


Gaza, arhivska fotografija

Nekoliko hiljada Palestinaca okupilo se na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze protestujući zbog pokretanja američke inicijative o rešavanju konflikta sa Izraelom.

Američka administracija u sredu i četvrtak treba da predstavi ekonomski deo plana rešavanja izraelsko-palestinskog konflikta na konferenciji u Bahreinu. Taj skup bojkotuju Palestinci, optužujući SAD za proizraelsku pristrasnost.

Oko 3.000 ljudi okupilo se na severu Zapadne obale a nekoliko desetina u Ramali i Hebronu, javila je agencija Frans pres.

Istovremeno Palestinci štrajkuju u pojasu Gaze, gde su prodavnice i javne institucije zatvorene u znak protesta zbog konferencije u Bahreinu.

Islamski fundamentalistički Hamas koji vlada Gazom je pozvao na masovne proteste širom te palestinske teritorije tokom drugog dana skupa.

Palestinci su ponovo odbacili američki plan, ocenjujući da SAD i Izrael pokušavaju Palestince da ubede da odustanu od stvaranja nezavisne države.

Saeb Erekat, generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) izjavio je da Palestinci ne žele da ugroze "potrebu za postizanjem trajnog, sveobuhvatnog i održivog političkog rešenja".

XS
SM
MD
LG