Dostupni linkovi

Meta: Odluka o održavanju izbora doneta pod pritiskom


Antivladini protesti u Tirani, juni 2019

Predsednik Albanije Ilir Meta je kritikovao zvaničnike državne Komisije za izbore zbog odluke da opštinski izbori koje je on pokušao da otkaže ipak budu održani.

Meta je rekao da će, zbog bojkota opozicije, izbori u nedelju, 30 juna, ugroziti razgovore o početku pregovora o prijemu Albanije u EU.

Situacija u Albaniji je pogoršana nakon što je Meta poništio odluku o održavanju lokalnih izbora 30. juna, što je opozicija predvođena Ljuljzimom Bašom podržala, dok se toj odluci oštro protivi premijer Albanije Edi Rama, koji je poručio da će izbori da se održe kako su najavljeni.

Albanski predsednik je ocenio danas da je odluka da se izbori ipak održe, doneta uz "politički pritisak i ucenu". Meta je rekao da pregovori o prijemu Albanije u Evropsku uniju neće početi ako Albanija održi nedeljne izbore bez opozicije koja ih bojkotuje. Predsednik je u utorak izjavio da je samo Ustavni sud Albanije ovlašćen da prosuđuje o valjanosti njegovih uredbi.

Opozicija u Albaniji, predvođena Ljuljzimom Bašom, od februara ove godine protestuje protiv aktuelne vlade Edija Rame, optužujući ga za korupciju i manipulaciju izborima 2017.

U međuvremenu, opozicija se odrekla poslaničkih mesta u Parlamentu, u kojem Vlada ima stabilnu većinu, i odlučila da ne učestvuje na lokalnim izborima koje je predsednik Albanije Iljir Meta prvobitno bio raspisao za 30. jun.

Zbog takve odluke opozicije, Meta je 10. juna zvanično poništio odluku o raspisivanju lokalnih izbora, navodeći da okolnosti u zemlji ne pružaju uslove za prave, demokratske i sveobuhvatne izbore i da postoji opasnost da će Albanija krenuti ka nepredviđenoj eskalaciji.

Dok je opozicija predvođena Ljuljzimom Bašom podržala odluku o poništenju izbora, navodeći da je to rezultat toga da u Albaniji "vlada Vlada koju je izabrala mafija, a ne narod", premijer Rama je tako nešto nazvao 'brutalnim'.

Rama je poručio da će izbori biti održani, dok je njegova Socijalistička partija (SP) pokrenula proceduru za razrešenje predsednika, navodeći da je odluka predsednika brutalna.

Rama: Ne pregovaramo o demokratiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:44 0:00

Prošle sedmice EU je odložila početak pregovora o prijemu Albanije i Severne Makedonije, uprkos upozorenjima da bi odlaganje moglo potkopati reformske napore i stabilnost na Balkanu.

XS
SM
MD
LG