Dostupni linkovi

Guaido i Maduro se sastaju sa komesarkom UN-a za ljudska prava


Opozicioni lider Venecuele Juan Guaido
Opozicioni lider Venecuele Juan Guaido

Opozicioni lider Venecuele Juan Guaido susreo se u Karakasu sa jednim od vodećih zvaničnika za pitanja ljudskih prava Ujedinjenih nacija, saopštava AP.

Nakon sastanka Guaido je rekao da je razgovarao sa UN-ovom komesarkom za ljudska prava Michelle Bachelet o potrebi svrgavanja Madura sa vlasti i okončanju 'patnje' Venecuele.

"Nadam se da će ova posjeta služiti za pronalaženje riješenja za katastrofu kroz koju ova zemlja prolazi", rekao je Guaido.

Nekada bogata nacija, Venecuela se sada suočava sa ozbiljnom političkom i ekonomskom krizom zbog koje je oko četiri miliona građana Venecuele zatražilo azil. Vlada ove zemlje se svakodnevno bori da održi svjetla i da obezbijedi vodu za piće.

Nakon sastanka Guaido je rekao da je komesarka izrazila duboku zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava, te da je provela nekoliko sati u razgovoru sa žrtvama čija su prava prekršena.

Guaido je saopštio da će po odlasku iz Venecuele Bachelet ostaviti dva posmatrača kako bi nadgledali rastuću humanitarnu krizu, prenio je Reuters.

Ranije ove godine Bachelet je izdala saopštenje u kojem kritikuje Madurovu vladu zbog oštrih napada na protivnike i izvještaje o vansudskim ubistvima siromašnih, nenaoružanih stanovnika od strane sigurnosnih snaga.

"Također sam veoma zabrinuta zbog smanjivanja demokratskog prostora naročito kontinuirana kriminalizacija mirovnih protesta", izjavila je u izjavi u martu.

Tokom trodnevne posjete Venecueli, Bachelet će se susresti i sa Nicolasom Madurom, osporavanim predsjednikom Venecuele.

Uoči njenog dolaska vlada je oslobodila 28 opozicionih aktivista koji su smatrani za političke zatvorenike. Maduro je također ranije počeo dozvoljavati Crvenom križu da dostavlja humanitarnu pomoć.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG