Dostupni linkovi

Guaido poziva na masovne proteste i štrajkove


Neredi na ulicama Karakasa
Neredi na ulicama Karakasa

Lider venecuelanske opozicije Juan Guaido pozvao je na eskalaciju protesta i štrajkova širom zemlje u pokušaju da prisili osporavanog predsjednika Nicolasa Madura da preda vlast.

On je od zaposlenih u javnom sektoru tražio da danas stupe u generalni štrajk. Nova eskalacije krize u Venecueli uzela je i prvu žrtvu. Jedna 27-godišnja žena je podlegla povredama u bolnici nakon što je pogođena metkom u glavu. Desetine su povrijeđene u sukobima građana i snaga bezbjednosti na ulicama Karakasa u srijedu.

Dok se lider opozicije Juan Guaido i samoproglašeni prijelazni predsjednik Venecuele, koji je u srijedu ponovo izveo hiljade građana na ulice Karakasa, nada da će javni sektor u toj zemlji uslišiti njegov poziv i stupiti u generalni štrajk, Nicolas Maduro je odbacio tvrdnje da je bio spreman da pobjegne iz zemlje, ali da su ga Rusi ubijedili da ostane, kako je to rekao američki državni sekretar Mike Pompeo.

Okružen, kako prenose mediji, venecuelanskom vojnom i političkom elitom, Manduro je rekao "Senior Pompeo, please", odnosno kombinujući španski i engleski jezik "Gospodine Pompeo, molim Vas".

Maduro je ponovo optužio SAD da su organizovali puč i poručio onima koji su umiješani da će biti kažnjeni.

"Ja iskreno vjerujem da Sjedinjene Američke Države nikada nijesu imale vladu poremećenu kao ovu". U sat dugom govoru, Maduro je nazvao, Guaida "korisnim idiotom" SAD-a.

Tenzije zbog Venecuele takođe rastu na relaciji Sjedinjene Države - Rusija.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao Pompeu da je američki uticaj na Venecuelu destruktivan i da krši međunarodno pravo.

Portparolka Lavrova, Marija Zaharova, je, pak, za rusku RTR o tvrdnjama da su oni zaustavili Madura da pobjegne iz zemlje rekla sljedeće:

"Gledati jednu zvaničnu procjenu visokorangiranog zvaničnika američke administracije, sa tako očiglednom lažnom vijesti je bilo tako nevjerovatno, da iskreno, nijesam vjerovala u prvom trenutku. Kada smo provjerili, zaista se potvrdilo da je to rekao gospodin Pompeo, i da taj citat postoji. Ali, naravno, to je klasičan primjer dezinformacije."

SAD su, prema nagovještajima predsjednika Donalda Trumpa, spremne na "prilično oštre" opcije.

U intervju koji je dao Fox Newsu, Trump, koji je najvažniji međunarodni podržavalac Guaida, obećao je da će nastaviti da ga podržava u borbi protiv Madura, kojeg Trump naziva "teškim igračem".

"Mi činimo sve što možemo, osim, znate, posljednjeg. Ima ljudi koji bi željeli od nas da uradimo to posljednje."

Upitan koje su opcije, Trump je odgovorio: "Vidite, neke od njih ja čak i ne želim da pomenem, je su prilično teške".

Trump je u desetominutnom intervju na Fox Newsu o situaciji u Venecueli rekao i sljedeće: "To je nevjerovatan haos... to mjesto je tako loše i tako opasno...tako da će nešto morati da se uradi. Mnogo stvari će se uraditi tokom naredne sedmice čak i prije toga. Vidjećemo što će se dogoditi".

Opozicioni lideri se nadaju da će Guaidov riskantan potez natjerati veći broj visokorangiranih pristalica vojske i time pomoći u slabljenju Madura, ali je samo šef obavještajne službe Venecule prešao na stranu Guaida dok je većina ostalih oficira ostala uz osporavanog predsjednika Venecuele. Neki analitičari, prema Associated Pressu (AP) predviđaju da će ta činjenica ohrabriti Madura.

Guaido: 'Operacija Sloboda' je počela
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Dramatični događaju mogu dovesti do još više neizvjesnosti u Venecueli, koja je već tri mjeseca u političkom previranju od kada se Juan Guiado koji je predsjednik Nacionalnog Kongresa Venecuele, 23. januara samoproglasio za privremenog predsjednika do raspisivanja izbora, pozivajući se na ustavne mogućnosti i tvrdnju da je Maduro "uzurpirao vlast". Guaida je priznalo oko 50 država svijeta među njima, osim SAD i većina Latinske Amerike i EU.

Madura, pak, podržavaju Rusija, Kina, Kuba, Turska i nekoliko država Latinske Amerike.

U srijedu su u Karaksu održane demonstracije i pristalica Guada i takozvanih "bolivarista" koji podržavaju Madura. U sukobima policije i demonstranata stradala je jedna žena koja je pogođena metkom u glavu, a još 46 osoba je povrijeđeno.

Coromoto Mendez, 50-godišnja vlasnica salona za ljepotu, na opozicionim protestima u Karakasu je izjavila The Guardianu:

"Nikada ranije nijesam izlazila na marševe, ali to činim sada zato što sam sigurna da će Maduro na njima biti zbačen. Mi moramo podržati ovo što smo započeli. Čak i čavisti traže promjene. Ja imam vjeru i vjerujem da imamo lidera koji je na pravom putu."

Međutim, 40-godišnjakinja Raiza Castillo, koja je učestvovala na provladinom skupu u blizini predsjedničke palate u Karakasu, ima takođe druge argumente.

"Oni nemaju dodira sa realnošću. I mi znamo da ukoliko opozicija dođe na vlast, prva stvar koje će se osloboditi je da nam ukinu sve benefite i poboljšanja koja smo ostvarili", navodi Castillo.

Nasilje na ulicama Venecuele
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Kako se odmjeravanje snaga dvije strane nastavlja, svakodnevni život postaje sve teži i teži za obične Venecuelce, koji se bore sa hiperinfalacijom zbog koje su im zarade postale bezvrijedne, dok su nestašica hrane i lijekova uzrokovali da posljednjih godina iz zemlje ode oko tri miliona ljudi. Neki poput Ane Camarillo domaćice samo konstatuju.

"Treba nam izlaz iz ove tragedije", rekla je ona za AP.

David Smidle, ekspert za Venecuelu, za istu agenciju je rekao da bi dosadašnji neuspješni pokušaji opozicije da izazovu opšti ustanak mogli proizvesti i jedan krug samorefleksije.

"Imajući u vidu ravnotežu snaga unutar Venecuele i geopolitičku borbu oko nje, potrebno je da se anagažuju na realnoj politici i realnim pregovorima da bi se ovaj konflikt prešao u drugu fazu", smatra ovaj stručnjak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG