Dostupni linkovi

MIP Crne Gore: Beograd da se ogradi od neprimerenih izjava


Protest u Podgorici protiv Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, 15. jun 2019.

Ambasador Republike Srbije Zoran Bingulac pozvan je danas na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore zbog, kako je saopšteno iz tog resora, kontinuiranih, negativnih izjava državnih i drugih zvaničnika Srbije o njenim unutrašnjim pitanjima, koje su kulminirale izjavom člana Vlade Republike Srbije, ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića.

Kako je saopšteno iz MVP, tom prilikom, državni sekretar Zoran Janković ocenio je zabrinjavajućim i neprimerenim izjave ministra u Vladi Republike Srbije, te preneo očekivanje da će se zvanični Beograd ograditi od pomenutih izjava.

„Teške kvalifikacije iznesene na račun Predsjednika Crne Gore neprihvatljive su, nisu na liniji dobrosusedskih odnosa i ne doprinose ukupnoj saradnji dve države“.

Takođe, Janković je, kako se navodi u saopštenju, ocenio neprimerenom intenzivnu i negativnu kampanju koja se “neopravdano i bez argumenata vodi u Srbiji”, povodom nacrta Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica Crne Gore.

Predsednik Srpske narodne partije i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović oštro je osudio najavljeno usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, kvalifikujući ga kao "nasilno otimanje hramova Srpske pravoslavne crkve i potiranje hiljadugodišnjeg prisustva srpskog pravoslavlja u Crnoj Gori, kojem pripada najveći broj građana te države, nevezano za to da li se izjašnjavaju kao Srbi ili Crnogorci".

XS
SM
MD
LG