Dostupni linkovi

Amfilohije: Đukanović otima crkvenu imovinu


Amfilohije Radović
Amfilohije Radović

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije optužio danas predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i crnogorsku vlast da nameravaju da "otmu crkvenu imovinu" i poručio da će je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve "braniti" ukoliko crnogorska Vlada ne uvaži njen zahtev i ne povuče Predlog zakona o slobodi veroispovesti.

"Nakon što su sve rasparčali i rasprodali hoće da otimaju crkvenu imovinu kako bi je razdelili svojoj mafiji", kazao je Amfilohije podgoričkim Vijestima, dan nakon sabora u Podgorici sa kog su Mitropolija i tri eparhije SPC zatražile od Vlade Crne Gore da povuče Predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji na nov način uredjuje pitanje crkvene imovine.

"Pred bogom smo se zakleli i saborno zavetovali da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje. Ako usvoje ovakav zakon, tako će i biti", rekao je Amfilohije.

Sabor SPC u Podgorici: Vlada da povuče zakon
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Vlada Crne Gore je sredinom maja, posle četiri godine rada, usvojila Predlog zakona o slobodi veroispovesti. Odredbe predloga zakona predviđaju da sve verske zajednice u Crnoj Gori moraju da dokažu da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta i proglašena državnom, što je izazvalo oštro protivljenje Mitropolije crnogorsko-primorske.

Vlada je ranije navela da se tim aktom utvrdjuju jednake obaveze i prava svih verskih zajednica koje deluju na teritoriji Crne Gore i na jasan i transparentan način se rešava pitanje državne imovine.

Crnogorski predsednik Milo Đukanović nedavno je ocenio da SPC želi da sačuva "verski monopol u Crnoj Gori", i "infrastrukturu velike Srbije".

"Vučić izdaje Kosovo"

Mitropolit crnogorsko primorski SPC optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je "izdajnik", jer "svojim ponašanjem i postupcima pokazuje da će izdati Kosovo".

"To sam rekao, ali nismo se raspravljali, jer se on meni tako ne obraća. Drugačije razgovara sa mnom", kazao je Amfilohije povodom pisanja "Vijesti" o navodnom sukobu mitropolita SPC i predsednika Srbije tokom Sabora SPC, održanog tokom maja u Žiči i Beogradu.

Komentarišući izjave generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića koji je ranije rekao da nikakvog sukoba nije bilo, Amfilohije je za "Vijesti" naveo da Vučić i njegovi saradnici "jedno pričaju javno, a drugo pred njim".

XS
SM
MD
LG