Dostupni linkovi

Kineski predsjednik u dvodnevnoj posjeti Sjevernoj Koreji


Kineski predsjednik Xi Jinping i lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un, arhiv
Kineski predsjednik Xi Jinping i lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un, arhiv

Kineski predsjednik Xi Jinping doputovao je jutros u Sjevernu Koreju i to je njegova prva posjeta toj zemlji od 2005. godine, javila je kineska državna CCTV.

Xi je sa suprugom Peng Liyuan stigao u Pjongjang avionom. U posjetu je doputovao i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji.

Kako su ranije prenijeli kineski mediji, posjeta na poziv lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una, dolazi nedelju dana prije samita u Japanu Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju (G 20) na kojem će pored Xija učestvovati i američki predsjednik Donald Trump.

Ta posjeta takođe dolazi godinu dana od prvog istorijskog samita u Singapuru između Trumpa i Kima. Taj sastanak nije omogućio rješavanje pitanja nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Kina, glavni saveznik vlasti u Pjongjangu, pridržava se međunarodnih sankcija nametnutih s ciljem da Sjeverna Koreja odustane od atomske bombe.

Odnosi između Pekinga i Pjongjanga su postali zategnuti poslije nuklearnog testiranja Sjeverne Koreje, tako da su se Si i Kim, koji su došli na vlast 2012., odnosno 2011. godine, prvi put sastali tek prošle godine.

Bilateralni odnosi su se znatno poboljšali poslije prvog sastanka. Kim je prošle godine četiri puta posjetio Kinu, a Xi je tada obećao da će uzvratiti posjetu.

XS
SM
MD
LG