Dostupni linkovi

Kina spremna pomoći u denuklearizaciji Korejskog poluostrva


Kim Džong Un i Si Đinping, Peking, mart 2018.

Kina je spremna aktivno pomoći u procesu denuklearizacije Korejskog poluostrva, izjavio je kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping).

On je na sastanku sa liderom Sjeverne Koreje Kim Džong Unom u Pekingu rekao da je u interesu Kine da djeluje u istom smjeru kao Pjongjang, udruženim naporima sa drugim zainteresovanim stranama.

"Kako bismo osigurali mir i sigurnost, pomoći ćemo denuklearizaciju i igrat ćemo konstruktivnu ulogu u održavanju dugoročnog mira u regionu", rekao je Si Đinping.

Kim je izrazio nadu da će zainteresovane strane pružiti pomož u procesu denuklearizacije Korejskog poluostrva, javlja Sinhua.

"Nadam se da će zainteresovane strane obratiti pažnju i aktivno podržati Sjevernu Koreju, da će uzeti u obzir našu zabrinutost i da će ujediniti napore u pronalaženju rješenja za problem denuklearizacije na Korejskom poluostrvu", rekao je Kim.

Sjevernokorejski lider dodao je da će Pjongjang nastaviti sa nuklearnim razoružavanjem isključivo kroz miran dijalog, prenio je TASS.

Kim je u ponedjeljak, 7. januara, stigao u zvaničnu posjetu Pekingu, pred mogući drugi samit sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom.

Pročitajte: Kim Džong Un završio posjetu Kini i napustio Peking

XS
SM
MD
LG