Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gradonačelnici na severu Kosova stupili na dužnost


Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić preuzima dužnost

Svečanim sednicama Skupština opština na severu Kosova, danas su novoizabrani gradonačelnici položili zakletve i zvanično stupili na dužnost.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić je nakon svečane sednice novinarima rekao da će sve odluke koje se tiču srpskog naroda donositi, kako je istakao, "kao i uvek, uz konsultacije sa našom državom Srbijom, predsednikom Aleksandrom Vučićem u korist našeg naroda”.

Na svečanoj sednici Goran Rakić, koji je i predsednik Srpske liste položio je i zakletvu, te tako zvanično započeo mandate.

Rakić je dalje u obraćanju odbornicima, medijima, predstavnicima Evropske unije, KFOR-a, Ministarstva administracije lokalne samouprave i građanima, kazao da će dužnost obavljati časno u interesu građana Opštine Severna Mitrovica, kojima je zahvalio na ukazanom poverenju.

“To je ujedno i velika obaveza, ne samo moja, već i svih vas u skupštini da budemo još bolji u svom radu i da unapredimo život naših sugrađana, pre svega da žive u miru, a moramo im pomoći i u svakom drugom vidu”, rekao je.

Dodao je da su njegova i funkcije odbornika u službi naroda, građana Opštine Severna Mitrovica. On je pozdravio svoje protivkandidate i čestitao na izbornom procesu koji je, kako je naveo, protekao u miru.

Sednici, kojoj je prisustvovalo 14 odbornika, prisustvovala je i ministarka administracije lokalne samouprave Adrijana Hodžić.

Vanredni izbori za gradonačelnike na severu Kosova održani su 19. maja, a Centralna izborna komisija zvanične rezultate saopštila je 23. maja. Zakletve su danas položili i gradonačelnici Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića, Vučina Janković, Srđan Vulović i Zoran Todić.

Izbori u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku raspisani su pošto su gradonačelnici tih opština, svi iz Srpske liste, krajem novembra prošle godine podneli ostavke zbog odluke Vlade Kosova o uvođenju takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

U aprilu je Srpska lista povodom raspisivanja izbora održala konsultacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Predsednik Srpske liste Goran Rakić je tada izjavio da će Srpska lista izaći na izbore te da će se tek nakon izbora odlučiti da li će izabrani gradonačelnici preuzeti funkcije. Vučić je takođe istakao da „kada pobede“, „dan posle toga mogu da podnesu ostavke“.

Povodom takve Vučićeve izjave, premijer Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da ukoliko izabrani gradonačelnici opština sa srpskom većinom ponovo podnesu ostavke nakon izbora 19. maja, ponovo će uslediti novi izbori.

Analitičari na Kosovu i u Srbiji ocenili su za RSE u maju da izbora nije ni bilo, s obzirom da je postojala samo jedna srpska politička opcija, a da je slab izlazak Srba odraz "jedinstvenog straha prema kandidatima Srpske liste".

XS
SM
MD
LG