Dostupni linkovi

Tači: Mi nismo krivi za unutrašnje probleme EU


Predsednik Kosova Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je da se jasno vidi da su "unutrašnje turbulencije zamaglile viziju Evropske unije koja ne uspeva da prevaziđe protekcionistički instinkt i zanemarivanje čitavog regiona, posebno Kosova“.

On je dodao da je „zabrinuto pročitao razočaravajuće zaključke“ Saveta opštih poslova Evropske unije.

„Mi nismo krivi za unutrašnje probleme EU i niti predstavljamo neki rizik po EU. Prema tome, ne možemo da se smatramo krivi zbog umanjivanja uloge EU u regionu i na Kosovu zbog njenih neprestanih neuspeha“, naveo je Tači.

„Mi smo očekivali samo pozitivnu reakciju kada je u pitanju okončanje nepravedne izolacije naroda Kosova“, dodao je Tači.

Savet opštih poslova Evropske unije je u svojim zaključcima, kada je Kosovo u pitanju, ukazao da još uvek razmatra predlog o ukidanju viznog režima Kosovu, ali ističe da shvata važnost tog procesa za građane Kosova.

U okviru dijaloga Kosova i Srbije, Savet poziva Prištinu da se uzdrži od činova koji se mogu smatrati provokacijama i da doprinese napretku ovog procesa. Status kvo nije održiv, naglašava Evropski savet.

„Od suštinskog značaja je da dijalog počne što pre moguće. Sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum treba da reši sva pitanja u skladu sa međunarodnim pravom i da doprinese regionalnoj stabilnosti. Postizanje sporazuma bez daljih kašnjenja, uz poredsvo visoke predstavnice, je ključno za Kosovo i Srbiju a kako bi unapredili svoje evropske puteve“, dodaje se.

Savet takođe poziva na sprovođenje svih ranijih sporazuma, te izražava žaljenje zbog toga što nema napretka kada je u pitanju statut Zajednice opština sa srpskom većinom, i što nema napretka oko sporazuma o integrisanom upravljanju granicama. Savet takođe žali što most u Mitrovici još uvek nije otvoren za saobraćaj.

Savet u svojim zaključcima izražava duboko žaljenje zbog uvođenja takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, navodeći da je tako nešto u suprotnosti sa CEFTA sporazumom i potkopava regionalnu saradnju. Dodaje se da se takse trebaju odmah povući.

Tači je kazao da je Kosovo očekivalo sasvim nešto minimalno, u poređenju na očekivanja Albanije i Severne Makedonije.

Tači je kazao da EU tretira Kosovo drugačije u poređenju sa ostalim zemljama, i ta nepravda ne ostaje neprimećena. Ukazuje da nije neprimećen ni nedostatak konstruktivne posvećenosti državnih institucija Kosova u koordinaciji strateškog delovanja u interesu Kosova.

On je pozvao rukovodioce kosovskih institucija i političkih partija da razmotre „tešku situaciju u kojoj se nalazi naša zemlja u vezi realizacije perspektive za članstvo u EU i NATO“.

„Izolacija i stagnacija mora da se okončaju. Građani Republike Kosova zaslužuju razvoj i integraciju Kosova u euroatlanske strukture“, dodao je.

Savet je pozivao Kosovo da se bavi borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala i ističe zabrinutost zbog političkog mešanja prilikom zapošljavanja i imenovanja ljudi a koji su prethodno bili osuđivani za ratne zločine. Ukazuje se i na probleme u izbornoj procesu, aludirajući na one lokalne na severu Kosova 19. maja 2019., a koji su pokazali na nedostatke. Ističe se da se sever Kosova i dalje suočava sa izazovima kao što su organizovani kriminal, korupcija i sloboda govora.

S druge strane, Kosovo se poziva da poštuje ljudska prava, posebno romske zajednice, i da zaštiti kulturno i versko nasleđe.

Borba protiv radikalizacije, ekstremizma i terorizma mora da napreduje, dodaje se, kao i rehabilitacija i reintegracija. U vezi sa tim, savet ukazuje na bolju regionalnu i međunarodnu saradnju.

Kosovo se poziva da nastavi saradnju sa Specijalnim sudom u Hagu i da demonstrira napore da garantuje vladavinu zakona i osnovne slobode.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG