Dostupni linkovi

Iran tvrdi da su otkrili američku mrežu sajber špijunaže


Ilustracija

Iran je ustvrdio da su otkrili američku mrežu sajber špijunaže koju je vodila CIA i da su uhapsili nekoliko špijuna u nekoliko država, kao rezulata tog otkrića.

Visoki zvaničnik iranske administracije, to je objavio u ponedjeljak, u momentu sve većih tenzija između Teherana i Vašingtona.

Posljednjih sedmica, SAD i njihovi saveznici optužili su Iran za umješnost u napade na naftne tankere u Persijskom zalivu. Teheran je odbacio te optužbe.

"Jedna od najkomplikovanijih mreža CIA-ine sajber špijunaže, koja je imala važnu ulogu u operativnim aktivnostima CIA-e u različitim državama je otkrivena od strane iranskih obavještajnih agencija i nedavno je razbijena" rekao je sekretar iranskog Vrhovnog savjeta za nacionalnu sugurnost Ali Šamhani, a prenio je iranski javni emiter IRIB.

"Mi smo podijelili informacije o otkrivenoj mreži sa našim saveznicima, što je vodilo do indentifikacije i hapšenja agenata CIA-e" tvrdi Šamhani.

On nije naveo koliko je tačno agenata CIA-e uhapšeno i u kojim zemljama, prenose Reuters i TASS.

Istovremeno je, kako prenosi AP, ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama danas implicitno optužio Sjedinjene Američke Države da destabilizuju ionako napeti Bliski istok time što zaoštravaju "agresivnu, optužujuću retoriku i vještački podstiču anti-iransko raspoloženje".

Ambasador Vasilij Nebenzia je na sastanku Savjeta bezbjednosti o Jemenu osudio napade na tankere u Zalivu, pozivajući na međunarodnu istragu kako bi se organizatori identifikovali i pozvali na odgovornost.

Iran je pak danas objavio da će u narednih deset dana probiti granicu zaliha uranijuma postavljenu međunarodnim nuklearnim sporazumom Teherana i velikih sila, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu apelovao je u ponedjeljak na svjetske sile da pojačaju sankcije Iranu ukoliko nastave sa planom da prekorače limit za obogaćivanje uranijuma predviđen sporazumom iz 2015.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je pak rekao da žali zbog najave Teherena i poziva na dijalog.

XS
SM
MD
LG