Dostupni linkovi

Netanjahu traži nove sankcije za Iran ukoliko prekrše limit za uranijum


Benjamin Netanyahu, izraelski premijer
Benjamin Netanyahu, izraelski premijer

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu apelovao je u ponedjeljak na svjetske sile da pojačaju sankcije Iranu ukoliko nastave sa planom da prekorače limit za obogaćivanje uranijuma predviđen sporazumom iz 2015.

Netanyahu je poručio da Izrael neće dozvoliti da se Iran snabdije nuklearnim oružjem, nakon što je Teheran najavio da će premašiti ograničenje zaliha postavljeno nuklearnim sporazumom sa velikim silama, iz kojeg su se SAD povukle prošle godine.

"Danas je Iran prijetio da će obogatiti svoj uranijum preko limita nuklearnog sporazuma, to nas ne iznenađuje. U slučaju da ostvari svoje prijetnje i prekrši nuklearni sporazum međunarodna zajednica mora odmah uvesti sankcije koje su ranije određene. Izrael neće dozvoliti da se Iran snabdije nuklearnim oružjem", rekao je Netanyahu.

Na osnovu uslova nuklearnog sporazuma Iran može da ima zalihe ne veće od 300 kilograma nisko obogaćenog uranijuma.

Portparol Međunarodne agencije za atomsku energiju je rekao da, imajući u vidu nedavnu odluku Irana da učetvorostruči svoju proizvodnju nisko obogaćenog uranijuma, ta zemlja će preći limit od 300 kilogrma 27. jula, navodi AP.

XS
SM
MD
LG