Dostupni linkovi

Vučić : Kineska agencija CIDCA nudi Srbiji donatorsku pomoć


Aleksandar Vućić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u ponedjeljak sa predstavnicima Kineske agencije za razvoj me]unarodne saradnje (CIDCA) koji su ponudili donatorsku pomoć Srbiji za razvoj u oblasti zdravstva, prosvete, industrije i infrastrukture.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, predstavnici Kineske agencije ukazali su na brojne mogućnosti saradnje, a posebnu pažnju posvetili su oblasti vanrednih situacija u slučaju elementarnih nepogoda, kao i oblasti carine, ponudivši pomoć u vidu opreme i obuke zaposlenih.

Projekti Kineske agencije, koja je osnovana prošle godine kao posebna agencija za pružanje međunarodne pomoći, obuhvatili bi i pomoć u oblasti ljudskih resursa, kao i u oblasti zaštite životne sredine, navodi se u saopštenju.

Vučić je, kako se dodaje, izrazio očekivanje da će poseta predstavnika kineske agencije CIDCA Srbiji rezultirati uspešnom saradnjom, što će doprineti ekonomskom razvoju, održivom privrednom rastu i sigurnoj investicionoj klimi u Srbiji.

Tokom susreta bilo je reči i o projektima od značaja za međunarodnu saradnju, poput inicijative Pojas i put, a posebno je naglašen značaj projekta izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta.

Vučić je istakao da će Pojas i put doprineti razvoju i stabilnosti svih zemalja učesnica, još jednom izrazivši zahvalnost kineskom predsedniku Si Djinpingu što je Srbija deo ove inicijative. Sastanku predsednika Vučića i predstavnika agencije CIDCA prisustvovala je i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, dodaje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG