Dostupni linkovi

Kinesko umivanje Puta svile


Kineski predsednik Si Đinpin na forumu Pojas i put.
Kineski predsednik Si Đinpin na forumu Pojas i put.

Suočeni s kritikama da inicijativa Pojas i put iskorišćava ranjive zemlje nametanjem neodrživog duga kroz sporne finansijske ugovore, Kina i njen predsednik Si Đinpin pokušali su na forumu u Pekingu da iznesu otvoreniji i održivi projekat obnove drevnog Puta svile, pišu svetski mediji.

Rehabilitacija imidža

Ovogodišnje okupljanje na forumu Pojas i put u Pekingu nije bilo raskošno kao prvi samit 2017, pošto je Peking pokušao da odgovori na kritike spuštajući retoriku oko svog nastojanja da obnovi antički Put svile, ocenjuje agencija Blumberg (Bloomberg).

U poređenju s glavnim obraćanjem pre dve godine, ukazuje Blumberg, kineski predsednik Si je manje govorio o sve većem prisustvu inicijative Pojas i put u drugim zemljama, a više o koracima Kine da očisti projekat, obećavši "nultu toleraniciju" na korupciju.

Saopštenje objavljeno pošto je Si predsedavao okruglim stolom s liderima iz sveta, pozvalo je na projekte i standarde "visokog kvaliteta", prenosi Blumberg, ističući da u komunikeu pre dve godine nije bilo takve fraze. Sada su u dokumentu, ukazuje agencija, pozvane razvijene države da investiraju u "projekte povezivanja" u zemljama u razvoju, uz navođenje da će saradnja biti "otvorena, zelena i čista".

Kineski napori da se rehabilituje imidž Pojasa i puta dali su neke rezultate, konstatuje Blumberg, podsećajući da je ovogodišnji samit u Peking privukao još osam šefova država, kao i da je u martu Italija postala prva zemlja iz Grupe sedam industrijski razvijenih zemlja koja je ušla u inicijativu, što je bila velika pobeda Pekinga, koja je, međutim, izazvala uzbunu u Evropi.

Mada Si nije spomenuo trgovinski rat sa SAD, Blumberg podvlači da je veliki deo njegovog govora aludirao na glavna pitanja u pregovorima Vašingtona i Pekinga, kao što su sređivanje državnih subvencija, smanjivanje netarifnih barijera, povećanje uvoza i zaštita životne sredine, a takođe je naglasio značaj sprovođenja međunarodnih dogovora, što je još jedna sporna tačka u trgovinskim pregovorima Kina-SAD.

Umiveno lice Puta svile

Kina je stavila umiveno lice na svoj masivini plan za obnavljanje starog Puta svile na samitu završenom u subotu, poručivši da mora više da uradi na objašnjavanju projekta i povećanju njegove održivosti, piše agencija Rojters (Reuters), uz ocenu da kineski državni mediji nisu sprovodili propagandnu ofanzivu kao pre dve godine, u vreme prvog samita.

Glavni projekat kineskog predsednika Sija naišao je na protivljenje u nekim zemljama zbog straha od mutnih finansijskih aranžmana koji vode do neodrživog duga, kao i bojazni da je više reč o povećanju kineskog uticaja nego o razvoju, ističe Rojters, dodajući da je Kina odgovarala na takve sumnje optužbama o antikineskim predrasudama i željom da se suzbije uspon zemlje.

Rojters ukazuje da je Si stranim liderima, među kojima su bili bliski saveznici poput ruskog predsednika Vladimira Putina i pakistanskog premijera Imrana Kana, rekao da inicijativa mora biti zelena i održiva, kao i da će projekat doneti "visokokvalitetan" rast svima, dok je na sastanku s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom rekao da Pojas i put promoviše uzajamno korisnu "win-win" međunarodnu saradnju i da se to mora objasniti svetu da bi se pridobilo veće razumevanje i podrška.

Skupu u Pekingu su prisustvovali i pojedini visoki zapadni zvaničnici pored italijanskog premijera, poput britanskog ministra finansija, francuskog ministra spoljnih poslova i nemačkog ministra privrede koji su podsetili Kinu o potrebi za višim standardima i transparentnošću, piše Rojters, dodajući da Si nije ponudio detalje novih finansijiskih sredstava za inicijatvu, mada je objavio da su potpisani dogovori vredni više od 64 miljarde dolara.

Državni mediji su se takođe uzdržali od propagandne ofanzive kao 2017, mada, ocenjuje Rojters, "kineska zastrašujuća propaganda mašina" nije potpunu utihnula - Global tajms (The Global Times), veoma čitan tabloid koji objavljuje zvanični list kineske Komunističke partije Narodni dnevnik (Ženim žibao), u uredničkom komentaru je naveo da su SAD i drugi kritičari "izgubili sposobnost da koriste logiku i zdrav razam, čak i da racionalno razmišljaju", kad je reč o Pojasu i putu za koji taj list tvrdi da je "pionirski međunarodni poduhvat 21. veka".

Priznanje na najvišem nivou

Posle kritika da Kina mutnim finansijskim dogovorima dobija politički uticaj nad zemljama opterećenim dugovima, Peking je smanjio naglasak na velikim infrastrukturnim projektima i pojačao obećanja da će osigurati održivo kreditiranje i da će se boriti se protiv korupcije, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Govor kineskog predsednika Sija na forumu gde je reformulisao inicijativu Pojas i put s većim naglaskom na tržišne principe i održivost, predstavlja, prema oceni uticajnog njujorškog lista, priznanje na najvišem nivou da napori Kine da izveze svoj brend brzog razvoja predvođen vladom predstavlja rizike za zemlje učesnice, ali i za samu Kinu.

Kina je pre pet godina pokrenula lake kredite uz ambiciju da izgradi globalnu infrastrukturu, taložeći dug sebi i drugim zemljama u razvoju, ocenjuje list i dodaje da se, iako su mnoge zemlje u razvoju prihvatile Sijeve infrastrukturne programe, množe sumnje da li su projekti koje Kina finansira i gradi uvek vredni novca, dok su SAD i druge zemlje upozoravale da pojedini aspekti programa predstavljaju finansijske rizike za pozajmljivače.

Volstrit džurnal navodi da je u Pakistanu veliki dug povezan s kineskim projektima uticao na izbore, da je visoka cena autoputa u Crnoj Gori zapretila da proguta budžet, da u Keniji tvrde da kineska infrastukturna gradnja nije stvorila mnogo radnih mesta za lokalno stanovništvo, dok je Malezija nedavno ispregovarala smanjenje za trećinu cene železničkog projekta za koju su zvaničnici sugerisali da je posledica mita.

Si nije odustao od projekta i izneo je širu definciju Pojasa i puta, uključivanjem oblasti kao što je međunarodna saradnja u obrazovanju i medijima, a takođe je pozvao na više mulilateralnih i komeracijalnih finansiranja infrastrukturnih projekata, što je, prema Volstrit džurnalu, u kontrastu s obećanjem o kineskom finansiraju u sličnom govoru pre dve godine.

Dobrodošao britanski flert

Za razliku od SAD i Evropske unije koje imaju sve izraženiji konfrotirajući odnos prema Pekingu, Velika Britanija počinje da se priključuje ključnoj kineskoj incijativi, piše časopis Forin polisi (Foreign Policy), objašnjavajući da se to približavanje može protumačiti osećajem ranjivosti Velike Britanije usled problema s Bregzitom zbog kojeg preispituje svoje trgovinske odnose.

Učešće ministra finansija Filipa Hamonda (Philip Hammond) na forumu u Pekingu podvlači ono što je on nazvao "zlatnim dobom odnosa Kine i Velike Britanije", ukazuje Forin polisi, dodajući da je Hamond, iako Velika Britanija nije kao Italija potpisala formalni memorandum o razumevanju za učešće u Pojasu i putu, rekao da će lobirati da britanske kompanije učestvuju u projektima inicijative, posebno u finansiranju i inžinjerstvu.

Britanski flert je, ocenjuje Forin polisi, dobrodošla vest za Kinu koja pokušava da povrati nešto od izgubljenog sjaja velikog spoljnopolitičkog prioriteta predsednika Sija. Mnogi očekuju da će učešće Velike Britanije u Pojasu i putu biti ograničeno, ali bi to moglo biti sve što Kina želi - suočena s kritikama o predatorskom kreditiranju i niskim standardima u dogovorima vrednim stotine milijardi dolara, Peking se, prema časopisu, nada da Britanci mogu ispolirati standarde Pojasa i puta.

Odluka Velike Britnije o odnosu s Pekingom, poklapa se sa sve većim sumnjičenjima između Kine i Zapada u geopolitičkim sporovima, ekonomskom rivalitetu i sajberšpijunaži, ukazuje Forin polisi i podseća da je London prošle nedelje dozvolio ograničeno učešće Huaveja (Huawei) u izgradnji 5G mreže, iako SAD traže od saveznika da zabrane korišćenje opreme te kineske kompanije.

Oštre mere u srcu Pojasa i puta

Na drugo lice incijative Pojas i put ukazuje agencija Frans pres (Agence France-Presse) pišući "Oštre mere u Sinkjangu u srcu kineske inicijative Pojas i put", odnosno o merama represije u zapadnoj kineskoj provinciji na granici s Kazahstanom u kojoj većinom žive muslimani.

Trgovci slobodno prolaze kroz specijalnu ekonomsku zonu kod grada Korgos na granici Kazahstana i Kine, ali znaci na kineskoj strani nose otvoreno upozorenje - ne mogu velovi ili dugačke brade, što je, kako ocenjuje AFP, snažno podsećanje na oštre bezbednosne mere koje je Kina uvela većinom muslimanskim etničkim manjinama u Sinkjangu koji se smatra ključnim za uspeh Sijeve inicijative Pojas i put.

Dok je Sinkjang u srcu infrastukturnog programa za trgovinu širom sveta, za niz nereda, bombaških napada i uboda noževima tamo su optuženi Ujguri što je podstaklo vlasti da pokrenu velike bezbednosne mere, piše AFP, dodajući da su među drastičnim merama logori u koje je internirano milion Ujgura i pripadnika drugih muslimanskih manjina i koje je Peking nazvao "obrazovnim centrima za obuku".

Mada su mere u Sinkjangu stavile u nezgodnu poziciju lidere iz centralne Azije i Pakistana koji su prisustvovali samitu kao ključni korisnici incijative Pojas i put, oni nisu javno kritikovali odnos Kine prema Sinkjangu, uprkos nezadovljstvu u svojim zemljama, zaključuje AFP.

XS
SM
MD
LG