Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šef Kancelarije NATO u Beogradu: U Srbiji viđamo netačne informacije o Alijansi


Zastave NATO-a i Srbije

Šef Kancelarije NATO u Beogradu, italijanski general Ćezare Marineli, izjavio je da razume da je NATO i dalje "kontroverzna" tema, ali je ukazuje da su "kampanje dezinformisanja" jedan od glavnih izazova sa kojima se Alijansa suočava u Srbiji.

„Viđamo obmanjujuće ili, jednostavno, netačne informacije o NATO, koje ograničavaju otvorenu debatu i otežavaju objektivno sagledavanje NATO i bezbednosne saradnje u širem kontekstu“, ukazao je Marineli za agenciju FoNet.

Marineli je rekao da ne bi trebalo zaboraviti ono što se dešavalo u prošlosti, ali može da se proba učiti iz nje.

„Tudimo se da idemo napred. To je ono što NATO i Srbija rade kroz naše partnerstvo, koje je korisno za NATO, Srbiju i širi region“, rekao je on.

Podsećajući da je u Srbiji skoro četiri godine, on je naveo da postoji mnogo dezinformacija o tome šta NATO jeste i šta nije, što u određenoj meri dovodi do pogrešnog tumačenja tog saveza.

Kako je naglasio, NATO nije samo vojni, već i politički savez, u kojem 29 zemalja, a uskoro i 30, kada Severna Makedonija postane punopravna članica, dele zajedničke vrednosti, imaju zajedničke interese i konsenzusom donose zajedničke odluke.

“Svi znamo da Srbija nema želju da se učlani u NATO. Mi u potpunosti poštujemo politiku vojne neutralnosti Srbije. Srbija samostalno odlučuje o svojim bezbednosnim aranžmanima, kao i svaka druga zemlja”, poručio je Marineli.

On je preneo da NATO ceni partnerstvo koje ima sa Srbijom, jer je ono obostrano korisno, kao što u potpunosti poštuje i odluke drugih zemalja regiona, poput Crne Gore koja je već članica, ili Severne Makedonije koja želi da se priključi NATO. Prema oceni Marinelija, sva partnerstva sa NATO vođena su potrebama i zahtevima partnera Alijanse i ne nameću se nijednoj zemlji.

On misli da bi deo negativne percepcije o odnosima NATO i Srbije mogao da se promeni kada bi bilo više informacija zasnovanih na činjenicama, koje se fokusiraju na konkretne aspekte međusobne saradnje.

Bombardovanje, pogledom onih koji su tada bili deca
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:37 0:00

Marineli ističe da je NATO uložio milione evra da bi Srbiji pomogao da uništi više od 2.000 tona viškova zastarelih ubojnih sredstava, kao i da zajedno rade na reformama bezbednosnih snaga i institucija.

“Naš cilj nije da steknemo popularnost, već da predstavimo činjenice o odnosima između NATO i Srbije. Svesni smo da srpskoj javnosti nisu poznate mnoge stvari za koje se NATO zalaže i koje radi zajedno sa Srbijom”, naglasio je Marineli.

XS
SM
MD
LG