Dostupni linkovi

Istraživanje: Članstvu Srbije u NATO protivi se 79 posto građana


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Članstvu Srbije u NATO protivi se 79 posto građana a 64 posto njih ne bi prihvatilo izvinjenje Alijanse za bombardovanje 1999. godine, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnenja Srbije koje je povodom 20. godišnjice NATO agresije sproveo Institut za evropske poslove, a prenosi Beta.

Anketa je pokazala i da ulazak Srbije u NATO podržava oko 10 posto građana, uglavnom onih sa završenom srednjom školom i fakultetom, ali i da su po mišljenju najvećeg broja građana razlozi bombardovanja Srbije vojno-politički i ekonomski interesi SAD i Zapada.

Oko 30 posto građana prihvatilo bi izvinjenje NATO zbog bombardovanja a među 64 posto onih koji ne bi prihvatili izvinjenje dominiraju žene, stanovnici Zapadne Srbije i Šumadije, dok sa porastom godina starosti raste broj ispitanika koji ne bi prihvatili izvinjenje zbog bombardovanja, navodi se u izvještaju Bete.

Bombardovanje, pogledom onih koji su tada bili deca
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:37 0:00


Saradnju Srbije i NATO podržava 31 posto ispitanika, prvenstveno muškarci i ispitanici iz Vojvodine i Beograda dok se 61 posto građana protivi toj saradnji i to u nešto većem procentu žene i ispitanici iz centralne Srbije.

Većina građana, njih 63 posto smatra da članstvo u NATO neće donijeti nikakvu korist Srbiji dok nešto više od jedne petine ispitanika, uglavnom muškarci do 30 godina, srednjeg i visokog obrazovanja i svih regiona osim Zapadne Srbije, smatra da Srbije može imati koristi od članstva u Alijansi.

Istraživanje je sprovedeno od 8. do 14. marta na reprezentativnom uzorku od 1.207 ispitanika.

XS
SM
MD
LG