Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dvadeset osmi opozicioni protest u Beogradu


Protest u Beogradu: Performans ispred Rektorata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Performansom i govorima ispred zgrade Rektorata u Beogradu završen je 28. po redu opozicioni protest "1 od 5 miliona".

Nezadovoljni građani su na poziv organizatora kucali na vrata ove institucije, simbolično time želeći da probude nadležne u Rektoratu, kako bi stali u zaštitu studenata i podstakli etičku komisiju da što pre donese odluku vezano za doktorat ministra finansija Siniše Malog, koga određen deo akademske zajednice smatra plagiranim.

Okupljanje u centru glavnog grada Srbije je zbog velikih vrućina ovog puta počelo sat vremena kasnije, u 19 časova. Ispred Terazijske česme prvi se obratio Dejan Bagarić, student Novosadskog univerziteta, koji je u tom gradu pretučen 8. juna.

"Hvala svima dobri ljudi na solidarnosti. Nasilje u našem društvu dešava se sistematski, nad medijima, zdravim razumom i inteligencijom. Od samog početka sam bio svestan opasnosti koju nosi aktivizam u ovoj zemlji jer je ovde postalo opasno misliti drugačije. Jedini pravi način da se protiv toga borimo je da budemo što solidarniji i da nas bude što više i da ovu državu koja je postala privatna, vratimo svakom od nas jer ona nama pripada", kazao je Dejan Bagarić.

Okupljanje ispred Terazijske česme
Okupljanje ispred Terazijske česme

Prisutnima se potom obratio vanredni profesor Univerziteta u Novom Sadu sa Fakulteta tehničkih nauka, dr Uroš Nedeljković.

"Želim da izrazim divljenje što istrajavate dobri ljudi. Ispred novosadskog univerziteta želim javno da osudim napade na naše studente. Na našem fakultetu smo pokrenuli i peticiju da nadležni na univerzitetu pokrenu postupak i da se od nadležnih zahteva kažnjavanje napadača na naše studente. Peticiju je potpisalo nas preko 500, a pozivamo i sve vas da je potpišete", reči su dr Nedeljkovića.

Srpski glumac i član Demokratske stranke Branislav Lečić rekao je na protestu da "u nama mora da postoji volja da rešimo stvar".

"Da nas uvek ovde bude dovoljno da održavamo baklju jer dan kada ćemo krenuti u borbu može doći već sutra. Mi moramo biti spremni i čekati njegovu grešku. Vučiću (Aleksandar, predsednik Srbije) bez obzira koliko nas budeš izbrojao ovde će uvek biti nas dovoljno koji vidimo šta radiš", kazao je Lečić.

Sa protestne šetnje ulicama Beograda
Sa protestne šetnje ulicama Beograda

Protestna šetnja kretala se od Terazijske česme i nastavila Prizrenskom ulicom, duž Zelenog venca i Brankove ulice, zatim Pop Lukinom, Pariskom i Uzun Mirkovom ulicom i završila se kod zgrade Rektorata.

"Šetnju ovog puta završavamo kod Rektorata, kako bismo podsetili tu instituciju da nismo zaboravili na lažne diplome i doktorate i da ćemo biti uvek tu da podsetimo da Univerzitet mora da postupa odgovorno i one koji ne poštuju kodeks akademske čestitosti kazni", navodi se u pozivu na protest.

Kod zgrade Rektorata, o plagiranim doktoratima govorio je student Fakulteta organizacionih nauka iz Beograda Moma Kovačević, koji je poručio da je problem plagiranih doktorata problem celog društva, te da studenti moraju imati svoj glas bez bojazni da će biti pretučeni.

Još jedan je razlog da zgrada Rektorata bude centralna tačka protesta – tri incidenta u Novom Sadu u kojima su u razmaku od jednog dana tri studenta i aktivista pretučeni od strane tada nepoznatih napadača, od kojih je za sada jedan uhapšen.

"Na ulice smo izašli zbog nasilja i jedne razbijene glave u Kruševcu, a prošle nedelje prebijeno je trojica studenata. Podsećamo, od početka protesta, studenti su napadani i hapšeni. Ne smemo da dozvolimo da bilo koga od građana Srbije prebijaju samo zato što imaju drugačije mišljenje od vlasti", poručili su u pozivu na protest iz "1 od 5 miliona".

Studenti su inače u petak upravo ispred zgrade Rektorata održali performans tokom zasedanja Etičkog odbora koji bi trebalo da raspravlja o doktoratu ministra finansija Siniše Malog, čiji doktorski rad osporava deo akademske zajednice.

Ostavili su imitacije diploma kako bi ukazali na opasnost od takvih pojava za društvo i poručili da nije tačna ocena Rektorata da se ovim performansom vrši pritisak na njih, već kako su rekli, performans ima za cilj da pruži podršku ispravnom radu ove obrazovne institucije.

Građanski protesti u Srbiji počeli su nakon brutalnog fizičkog napada i prebijanja lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, koji se desio 23. novembra 2018. godine u Kruševcu, tada noseći naziv "Stop krvavim košuljama". Od decembra prošle godine, građanski protesti menjaju ime u "1 od 5 miliona" i šire se na brojne gradove u Srbiji.

XS
SM
MD
LG