Dostupni linkovi

Palmer: Dodik i Špirić ostaju pod američkim sankcijama


Milorad Dodik i Nikola Špirić, fotoarhiv
Milorad Dodik i Nikola Špirić, fotoarhiv

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država Matthew Palmer potvrdio je da ostaju na snazi američke sancije Miloradu Dodiku te da njegova zemlja zagovara najbliži mogući partnerski odnos između NATO saveza i BiH, te da vjeruje da Rusija želi da blokirala njen evropski i evroatlantski put.

Do danas, kaže, SAD nisu vidjele nikakve promjene u ponašanju Dodika i Nikole Špirića, što bi ih kvalificiralo da budu uklonjeni s američke „crne liste“.

"Milorad Dodik i Nikola Špirić su pod sankcijama SAD i to je rezultat njihovih odluka, stavova i aktivnosti koje su provodili i javno govorili. Ako žele da te sankcije budu skinute, odnosno oni budu uklonjeni s liste, treba da djeluju da bi se za imalo razloga. Oni znaju šta treba da urade. I nama bi bilo drago kada bi oni to radili", rekao je Palmer razgovoru za bh. novinske agencije.

Palmer je napomenuo da američko Ministarstvo trezora vodi tehnički dio u vezi s sankcijama te su ti procesi zasnovani na dokazima.

"Prije nego što dođe do promjene u položaju u kojem su oni sada, treba da postoji dokaz promjene do koje je došlo i nama bi bilo drago da se to i dogodi", rekao je Palmer.

Na pitanje da li bi sankcije mogle da bude proširene još nekim osobama iz bližeg okruženja lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Palmer je rekao da danas nema ništa za reći u vezi s tim, ali da će SAD koristiti te instrumente, na odgovarajući način, kako bi promovirali svoje uže i šire ciljeve u regionu.

Istakao je da SAD kontinuiramo podržavaju put BiH ka evropskim i evroatlanskim integracijama te žele da vide da je postignut sporazum koji će omogućiti BiH da podnese Godišnji nacionalni program (ANP), čime bi se omogućilo da se jačaju veze između BiH i NATO saveza.

"Nije na SAD-u da pregovaraju i rade na postizanju dogovora o tom pitanju, već to treba da rade politički lideri", rekao je Palmer i naglasio da SAD zagovaraju najbliži mogući partnerski odnos između NATO saveza i BiH.

Predaja ANP-a je, kako ističe, proces tehničke prirode i tu se ne radi o odluci o članstvu u NATO-u.

"Time se postiže da se pruža prilika NATO-u da se anagažira s BiH u jačanju odbrambenog i sigurnosnog sektora. Ovdje se ne radi o odluci o članstvu u NATO savezu i ne želim reći da je to nešto više nego što ustvari jeste. Nadam se da će politički lideri u BiH biti u stanju da rade na tome i postignu dogovor koji će omogućiti BiH da preda dokument koji treba da bude prvi Godišnji nacionalni program", rekao je američki diplomata.

Naglasio je da se nada da će stranački lideri uspjeti doći i do sporazuma koji će omogućiti da se formira nova vlast na nivou BiH, kako bi se ona kretala ka EU, odnosno ka evroatlantskoj budućnosti.

XS
SM
MD
LG