Dostupni linkovi

Diplomate: Skoplje na putu za pregovore o pristupanju EU, ne i Tirana


Zastava Sjeverne Makedonije i Evropske unije, Skoplje
Zastava Sjeverne Makedonije i Evropske unije, Skoplje

Sjeverna Makedonija će, najvjerovatnije ove godine dobiti podršku Evropske unije (EU) za početak razgovora o članstvu, ali ne i Albanija koja nailazi na protivljenje Francuske, Njemačke i Holandije, izjavile su diplomate u petak, prenosi Rojters.

Albanija i Sjeverna Makedonija su se nadale da će im ministri odobriti početak razgovora o članstvu na sastanku naredne sedmice u Luksemburgu čime bi bilo omogućeno da to odobre i lideri bloka 20. i 21. juna.

"Međutim, nijedna od ovih zemalja neće tada dobiti odobrenje", izjavile su diplomate i zvaničnici EU, iako je 13 članica, uključujući Italiju i Poljsku, predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska i Evropska komisija javno pozvali da pregovori zvanično počnu.

Prema navodima diplomata, postoji dogovor među članicama EU da se odobre pregovori ali samo za Sjevernu Makedoniju koja će ući u NATO naredne godine.

Jedan od višerangiranih zvaničnika EU izjavio je da Sjeverna Makedonija ima šanse za početak pregovora zbog istorijskog rješenja spora sa Grčkom oko imena.

Zvaničnik ističe da to nije slučaj i sa Albanijom.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG