Dostupni linkovi

RSE saznaje: Nema otvaranja pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom u junu


Zastave država članica u zgradi Saveta EU

Savet Evropske unije neće u junu doneti odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u evropskim institucijama. Prema izvorima RSE, odluka o ovom pitanju će biti donesena tek u oktobru.

Naime, kako se saznaje, diplomatski predstavnici članica EU su se napokon usaglasili oko nacrta teksta, koji bi trebao biti usvojen na predstojećem ministarskom sastanku 18. juna na kome je trebalo da se donese odluka o Albaniji i Severnoj Makedoniji.

Prema nacrtu zaključaka, u koji RSE ima uvid, Savet EU će se pozabaviti ovim pitanjem na prvom sastanku nakon letnjih odmora, odnosno u septembru.

"Iako priznaje postignuti napredak i pozitivnu ocenu napretka od poslednjeg izvještaja, u svetlu ograničenog vremena koje je na raspolaganju i važnosti pitanja, Savet će se vratiti ovom pitanju s ciljem zaključivanja pozitivne odluke što je pre moguće i najkasnije do septembra 2019. godine", stoji u nacrtu zaključaka koji će biti usvojen naredne nedelje.

Ako se usvoji u ovoj formi, onda će zvanična odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom biti donesena tek u oktobru.

Ovo pitanje zahteva politički pečat šefova država i vlada EU, a njihov naredni redovni sastanak će biti održan u desetom mesecu.

Evropska komisija je krajem maja preporučila bezuslovno otvaranje pristupnih pregovora sa Tiranom i Skopljem. Zemlje članice u ovom trenutku nisu bile spremne da o tome odlučuju na narednom samitu, koji će biti održan krajem naredne nedelje.

XS
SM
MD
LG