Dostupni linkovi

Zaev: Ove godine počinjemo pregovore o prijemu u EU


Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je u Berlinu, posle sastanka s kacelarkom Nemačke Angelom Merkel, da je "snažno uveren" da njegova zemlja ove godine počinje pregovore o prijemu u EU, javlja Beta.

Zaev je rekao da ga je kancelarka infomisala da će Bundestag "u septembru doneti odluku o odobravanju početka pregovora EU sa Severnom Makedonijom, saglasno utvrđenim procedurama Nemačke za proširivanje članstva Unije".

Po njegovim rečima, Merkel je na "srdačnom i prijateljskom sastanku" potencirala da je Severna Makedonija "isporučila očekivano i da ona lično i Berlin na to gledaju mnogo pozitivno".

"Snažno smo uvereni da već ove godine započinjemo pregovore o članstvu u EU i konačno se priključujemo Srbiji i Crnoj Gori" koje već pregovaraju o tome, istakao je Zaev.

"Potvrdili smo da Republika Severna Makedonija ima puno poverenje u kancelarku Merkel i da podržava njenu poltiku proširenja EU, kao i njenu politiku prema Zapadnom Balkanu", dodao je on.

Zaev je istakao da ga raduje što Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke ima pozitivan stav o započinjaju pregovora EU sa Severnom Makdonijom, i da treba da se poštuju procedurani postupci i demokratski procesi koji će Bundestagu omogućiti da do septembra donese pozitivnu odluku o tome.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG