Dostupni linkovi

Rekli ste: 'Posvađali su nas čak i sa bratskom Crnom Gorom'


Sabor SPC u Podgorici: Vlada da povuče zakon
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori je s Trojičindanskog sabora u Podgorici pozvala Vladu da povuče Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti

Posljednja dešavanja u Crnoj Gori, oko obnove crnogorske autokefalne crkve, koju je najavio predsjednik Crne Gore i Milo Đukanović, te protesta Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog te mogućnosti i zbog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori protekle su sedmice izazvala najviše diskusije na društvenim mrežama.

Milo Đukanović na konferenciji svoje stranke najavio obračun sa SPC u Crnoj Gori i ideologijom stvaranja "Velike Srbije", smatrajući SPC čuvarom te ideologije, SPC pozvala na proteste u Podgorici, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio da je Crna Gora "klasična srpska država", predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da će Srbija preko Venecijanske komisije Saveta Evrope zamoliti da se ne usvaja sporni zakon jer "nije dobar za srpski narod", a Vlada Crne Gore na sve odgovorila:

"Zahvaljujemo predsjedniku Vučiću za savjete. Ali ga podsjećamo i ovim povodom da je Crna Gora suverena država koja samostalno kreira svoj zakonodavni okvir, vodeći računa o interesu svakog pojedinca i zajednice u celini. Mi nemamo, niti ćemo imati ambicije da utičemo na zakonodavnu aktivnost države Srbije, niti ćemo dozvoliti bilo kome, pa ni Srbiji, da utiče na naše odluke."

Za sporenja na relaciji Srbija - Crna Gora kriva je u suštini politika režima u Srbiji prema Crnoj Gori, konstatovali su mnogi:

Neki, međutim, imaju drugačije argumente:

Sve je to ogledalo kompletne situacije na Balkanu, jedna je od ocjena:

A neki su poručili:

Da li se Srbija miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore? Da li treba obnoviti crnogorsku autokefalnu crkvu? Da li je SPC u pravu kada kritikuje crnogorske vlasti ili su potezi crnogorskih vlasti opravdani? Šta vi mislite? Pročitajte komentare drugih i uključite se u diskusiju:

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG