Dostupni linkovi

CG Vlada odgovorila Vučiću: Ne dopuštamo da bilo ko utiče na naše odluke


Crnogorska vlada saopštila je u četvrtak povodom molbe predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da povuče Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, da ne dopušta bilo kome da utiče na njene odluke.

Prijedlog zakona predviđa da sve vjerske zajednice, među njima i Srpska pravoslavna crkva (SPC), moraju dokazati da su prije 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta.

Na pitanje medija o današnjem pozivu Vučića vlastima Crne Gore da ne usvajaju prijedlog tog zakona, Vlada Crne Gore mu je zahvalila za savjete, rekavši da Crna Gora sama donosi svoje odluke.

"Zahvaljujemo predsjedniku Vučiću za savjete. Ali ga podsjećamo i ovim povodom da je Crna Gora suverena država koja samostalno kreira svoj zakonodavni okvir, vodeći računa o interesu svakog pojedinca i zajednice u cjelini. Mi nemamo niti ćemo imati ambicije da utičemo na zakonodavnu aktivnost države Srbije, niti ćemo dozvoliti bilo kome, pa ni Srbiji, da utiče na naše odluke", navodi se u odgovoru Službe Vlade Crne Gore za odnose s javnošću.

Vučić je najavio da će Srbija preko Venecijanske komisije Savjeta Evrope zamoliti da se ne usvaja Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovesti u Crnoj Gori jer nije dobar za srpski narod i dodao da bi njegovo usvajanje neminovno ugrozilo inače dobre odnose dvije zemlje.

"Moja molba, a ja ne mogu da to zahtjevam kao predsjednik druge države, je da takav zahtjev ne usvoje. To je moja molba, nada i želja. Jer srpka crkva vjekovima postoji na tom tlu i ona je zaštita i utočište ne samo srpskom narodu, već i mnogima koji se osjećaju kao Crnogorci. Zato je to moja molba vlastima u Crnoj Gori. Ukoliko je ne usliše - to je njihovo pravo i mogućnost i to ćemo razumjeti i umjeti da se u skladu sa tim ponašamo", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG