Dostupni linkovi

Mladi kroz film žele ukazati na probleme BiH


Snimanje filma, ilustrativna fotografija
Snimanje filma, ilustrativna fotografija

U Visokom je nedavno održana trodnevna filmska radionica za učenike srednjih škola, nakon čega su napravili mini dokumentarac o kupovini diploma u Bosni i Hercegovini. Radionica se održala u sklopu projekta Viva škola filma, u okviru kojeg se svake godine održavaju filmske radionice u dvadeset bh. gradova, a snimljeni filmovi budu prikazani na Viva film festivalu koji se održava u rujnu.

Na radionici koja održana u Klasičnoj gimnaziji u Visokom prijavilo se 28 učenika iz tri škole. U tri dana polaznici učili su o osnovama filma, filmskim tehnikama, izradi scenarija. Također su se upoznali sa profesionalnom filmskom audio i video operamom, kao i montažom. Iskustva sa radionice za Radio Slobodna Evropa (RSE) je podijelio i Dženan Čurt, učenik Osnovne škole Kulin Ban iz Visokog.

„Na radionicu sam se prijavio zato što volim film. Na filmu sam radio kao direktor fotografije. Snimili smo dosta scena i očekujem da će film biti jako uspješan“, kazao je Dženan.

Gabrijel Medić, učenik Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, također je zadavoljan sa svim što je naučio na radionci.

„Upisao sam se na radionicu radi znatiželje i zabave. Bio sam angažiran kao majstor svjetla. Jako mi se svidjelo i planiram se upisati i iduće godine“, naglasio je Gabrijel.

Reklamni video za festival 2017. godine

Enida Ismić, učenica Franjevačke klasične gimnazije iz Visokog o svom angažmanu na radionici kaže:

„Na filmu sam radila kao redateljica, te sam također pisala scenariji. Film govori o problemima s kojima se svakodnevno susrećemo i prati radnju koja je prisutna u našem društvu. Pokušali smo kroz film prikazati neke komične trenutke, ali i prenijeti poruku koja nam je svima potrebna“, dodaje Enida.

Nakon svake radionice učenici snime mini dokumentarac od deset minuta na neku aktualnu temu. Temu o kupovini diploma u BiH sami su odbarali, kaže za RSE njihov mentor filmski i televizijski producent Goran Gonzo Lukić.

„Teme biraju uglavnom iz svog okruženja i problema koji njih more. Sama njihova odluka da prave film o lažno stečenom obrazovanju je vjerovatno proisteklo iz nekih interakcija koji oni doživljavaju svakodnevno. Mediji koji ih bombaraduju kojekavim informacijama vjerovatno je proizvelo u njima tu želju da se s tim bave. Po meni su vrlo ozbiljno pristupili tome“, kazao je Lukić.

Svi filmovi koji se snime na Viva školi filma premijerno se prikazuju na Viva film festivalu u kategoriji omladinski program, dodaje Lukić.

„Mi imamo tri kategorije na festivalu, a to su: religija, ekologija i turizam. A od prije četiri godine uveli smo i tu kategoriju omladinskog bh.filma gdje se publici predstavljaju i ovi mladi autori koji dolaze iz Viva škole filma. Za snimljene filmove ta djeca budu i nagrađena“, kazao je Lukić.

Prvi Viva film festival održan je prije četiri godine, a danas je izrastao u respektabilan festival na kojem sve godine raste broj prijavljenih filmova.

„Dakle, 99 filmova će ove godine biti prikazano na Viva filma festivalu u Sarajevu i u još 19 drugih gradova u Bosni i Hercegovini. Rekordan broj se prijavilo, iako je ove godine konkurs trajao kraće. Konkurencija je svake godine sve jača, iako to nisu komercijalni filmovi. Teško je privući publiku na te projekcije, također ono po čemu je Viva film festival specifičan je to što se u isto vrijeme filmovi prikazuju 20 bh. radova. A filmove je prijavilo čak 110 zemlja svijeta“, zaključio je Lukić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG