Dostupni linkovi

Iran optužio SAD za diplomatsku sabotažu


Japanski premijer Šinzo Abe sa iranskim ministrom spoljnih poslova Džavadom Zarifom u Teheranu na dan kad je javljeno da su napadnuti tankeri

Tvrdnja SAD da je Iran u četvrtak napao i zapalio dva broda-tankera u Omanskom moru su "neosnovane", saopštio je danas Teheran i zauzvrat optužio Vašington za "diplomatsku sabotažu".

"To što su SAD hitro iskoristile priliku da iznesu navode protiv Irana bez ikakvih naznaka konkretnih ili posrednih dokaza, jasno pokazuje da su prešli na plan B: diplomatsku sabotažu i šminkanje ekonomskog terorizma protiv Irana", naveo je na Tviteru šef iranske diplomatije Mohamed Džavad Zarif.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova je takođe izdalo saopštenje u kojem je tvrdnja državnog sekretara SAD Majka Pompea ocenjena kao "neosnovana".

"Optužiti Iran za sumnjive i nesrećne nesreće u kojima su žrtve tankeri, očigledno je najlakše za Pompea i druge američke zvaničnike", rekao je portparol iranskog MSP Abas Musavi.

On je naveo da je Iran "odgovoran za očuvanje bezbednosti u Ormuskom moreuzu" i da je pritekla "u pomoć" brodovima u nevolji i "spasla" njihove posade.

Pompeo je juče rekao da vlada SAD "ocenjuje da je Iran odgovoran za napade u Omanskom moru" i optužio Teheran da želi da spreči prolazak nafte kroz Ormuski moreuz i poremeti svetsko tržište nafte, na šta su berze odmah reagovale.

XS
SM
MD
LG