Dostupni linkovi

Pompeo optužio Iran za napad na tankere u zalivu Omana


Mike Pompeo u State Departmentu, 13. juna 2019.
Mike Pompeo u State Departmentu, 13. juna 2019.

Američki državni sekretar Mike Pompeo je u četvrtak saopštio da su Sjedinjene Države procijenile, na bazi obavještajnih podataka, tipa korišćenog oružja, i neophodne stručnosti, da je Iran odgovoran za napad na tankere u Zalivu Omana.

Pompeo nije ponudio nikakve dokaze za takvu tvrdnju, navodi Reuters.

"Procjena je Vlade Sjedinjenih Država da je Islamska Republika Iran odgovorna za napad koji se dogodio o Zalivu Omana danas" rekao je Pompeo novinarima u State Departmentu.

"Procjena je bazirana na obavještajnim podacima, korišćenom oružju, nivou stručnosti potrebnom da se izvede operacija, nedavnim sličnim napadima Irana na brodove, kao i činjenoci da grupe bliske njima operišu u toj oblasti, kao i vještini djelovanja sa tako visokim nivoom sofisticiranosti" , naveo je američki zvaničnik. Pompeo nije odgovarao na pitanja novinara.

Dva naftna tankera su napadnuta danas u Zalivu Omana. Napad je uzrokovao rast cijena nafte i strah od nove konfronatcije između Irana i SAD.

Bijela kuća je saopštila da je Trump obaviješten o napadu.

Vašington je optužio Iran da stoje iza sličnog napada 12. maja na četiri tankera u istoj obalsti, koja je vitalna transportna ruta kroz koju prolazi velika količina nafte za svjetsko tržište.

XS
SM
MD
LG