Dostupni linkovi

McKenzie: Iran odustao od napada na snage SAD


Predsjednik Irana Hassan Rouhani sa oficirima iranske vojske (ilustracija)
Predsjednik Irana Hassan Rouhani sa oficirima iranske vojske (ilustracija)

Glavni komandant američke vojske na Bliskom istoku izjavio je da je Iran očigledno odustao od napada na američke snage u Perzijskom zaljevu, zahvaljujući i odluci Pentagona da poveća broj vojnika i brodova u toj regiji, ali je upozorio da prijetnja iz Teherana i dalje ostaje "vrlo stvarna".

General Frank McKenzie kazao je da je Teheran odlučio "uraditi korak unatrag" nakon priprema za očigledan napad, ali je dodao da je i dalje zabrinut iranskim potencijalom za agresiju.

"Ne vjerujem da je prijetnja manja, ali vjerujem da je vrlo stvarna", rekao je McKenzie u Bagdadu tokom razgovora s tri novinara koji su ga pratili u posjetu regiji.

McKenzie, zapovjednik američke centralne komande izjavio je da ne bi odustao od zahtjeva da se povećaju američke snage kako bi se osnažila obrana od iranskih prijetnji.

Iako nije iznio pojedinosti o tome kakav je napad Pentagon očekivao sa strane Irana, istaknuo je da se radi o obrambenim pitanjima.

Odnosi između Teherana i Washingtona ponovno su narušeni nakon što su se Sjedinjene Države u maju 2018. povukle iz nuklearnog sporazuma između svjetskih sila i Irana koji je potpisan 2015. Od tada je Washington ponovno uveo sankcije Iranu, pojačao retoriku, kao i svoju vojnu prisutnost na Bliskom istoku.

"Moja je procjena je da su se upravo zbog toga Iranci malo povukli, ali nisam siguran da je riječ o strateškom povlačenju“, ocijenio je McKenzie.

Dodao je kako Sjedinjene Države imaju dovoljno snaga u regiji za odvraćanje i to bez nepotrebne provokacije Irana.

"Radimo jako naporno kako bismo se toga držali, a oni cijelo vrijeme istražuju naše slabosti", rekao je McKenzie. "Poduzeli smo korake kako bismo pokazali Irancima smo sposobni da se branimo", dodao je.

Američki predsjednik Donald Trump koji je od preuzimanja dužnosti zauzeo čvrst stav prema Teheranu, ipak je nedavno izrazio spremnost da se sastane s iranskim čelnicima.

Govoreći uz francuskog predsjednika Emmanuela Macrona tokom obilježavanja Dana D istaknuo je američke sankcije teško pogađaju iransku ekonomiju i da bi mogle potaknuti Teheran na razgovor.

"A ako žele razgovarati, to je u redu. Razgovarat ćemo", rekao je Trump.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei prethodno je izjavio kako Teheran neće biti "prevaren" Trumpovom ponudom o pregovorima i da neće odustati od svog raketnog programa.

Američka administracija optužuje Teheran da pokušava razviti nuklearno oružje i da koristi svoj program balističkih raketa kako bi unaprijedila te težnje.

Iran neprestano ponavlja da njegov nuklearni program ima isključivo civilnu namjenu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG