Dostupni linkovi

Tusk: Male šanse za otvaranje pregovora sa S. Makedonijom


Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk

Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk je priznao da su sve manje šanse da EU odobri ovog meseca odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makeodnijom.

“Ne želim da prejudiciram odluke EU. Vi ste uradili sve što se od vas očekivalo. Međutim želim biti iskren sa vama – nisu sve zemlje EU su spremne da u narednim danima donesu odluku”, podvukao je Doald Tusk. “Ja lično verujem da postoji samo jedna odluka - otvaranje pristupnih pregovora kako sa Severnom Makeodnijom tako i Albanijom”, poručio je on.

Tusk je danas primio novoizabranog makedonskog predsednika Stevo Pendarovskog, koji se nalazi u evropskoj prestonici na prvoj zvaničnoj poseti.

On je podsetio evropskg sagovornika da je njegova država postala primer za ostale u regionu te da je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja nema vše nerešenih pitanja sa svojim susedima.

“Samo pre dve nedelje smo dobili najpozitivniji izvetšaj Evropske Komisije. Dobili smo jasnu i bezuslovnu preporuku da otpočnemo pregovore o člantsvu”, rekao je Pendarovski.

Lideri iz Severne Makedonije su trenutno na diplomatskoj turneji po ključnim prestonicama u EU kako bi ubedili zemlje članice da na sastanku u junu odobre otvaranje pristupnih pregovora sa zemljom, kako je krajem maja preporučila Evropska Komisija.

Ministri inostranih poslova bi trebalo da raspravljaju o ovom pitanju na sastanku koji je zakazan za 18. jun, a konačnu odluku doneće šefovi država i vlada na redovnom samitu 20. i 21. juna.

XS
SM
MD
LG